С 19 „за” и 6 „въздържал се” Общинският съвет прие вчера информацията за готовността на Община Ботевград да работи при зимни условия. Преди началото на разглеждането на докладната кметът Георгиев потвърди, че общината и всички общински структури са подготвени за зимата.


„Само потвърждавам съдържанието на докладната – Община Ботевград е готова да посрещне зимата. Както видяхте, падна първия сняг. Не можа да ни изненада, ние го изненадахме. Виждате вече, че на часовниковата кула свалят днес скелето. И тя е готова да работи в зимни условия. Всичките ни училища са подсигурени с необходимите средства за нормално работа в зимни условия. Фирма „ВиК е готова и работи вече в зимни условия, както и „Балкангаз”, и ОП „Обредни дейности”. Няма нещо, което да ни притеснява. Общината е сключила договор за снегопочистването в Ботевград и общинската пътна мрежа с фирма „Микра”. Предстои общината да й преведе авансово 25 000 лева”, каза градоначалникът.


В хода на обсъждането на информацията съветниците отправиха редица въпроси към общинското ръководството. Цеца Христова попита кога ще бъде направен тротоара на ул. „Шипка”, тъй като при снеговалеж там се образуват огромни локви. Тя постави и въпрос за уличното осветление в града, като в тази връзка предложи уличните лампи да светят през цялата нощ и да се спират сутрин към 5.30 – 6.00 часа. Аргументът на съветничката бе: „За да се гарантира сигурността на гражданите”.
 
В отговор кметът Георгиев заяви, че тротоарът на ул. „Шипка” ще стане до края на този мандат. На питането за уличното осветление той отвърна: „Няма да палим осветлението след 24 часа до 4.30. Това е положението. Времето, което сме определили, е в съответствие с нашите финансови възможности и съгласно данъците, които си плащат хората”, отсече градоначалникът и допълни: „В центъра лампите светят по цяла нощ, въпреки това има разбити магазини. Друг е въпросът, че полицейското управление трябва да се вземе в ръце.”.


Съветничката Марияна Босовска попита кога ще се извърши ремонт на детската градина в село Врачеш. В тази връзка тя каза, че родителите предпочитат детските градини в града, тъй като там условията са много по-добри. Съветничката поиска да се обърне внимание и на друг проблем – лошото водоподаване в долния край на селото.


От отговора на кмета стана ясно, че общината е подготвила проекти, с които кандидатства за финансиране на ремонтни дейности в няколко детски градини, сред които са и тези в големите села. По отношение на лошото водоподаване, кметът изрази съмнение, че проблемът е в „селската водопроводна мрежа”. Според него проблемът е резултат от „запушване в личните отклонения”. „Това не е само във Врачеш, а на много места. В края на краищата човек си сменява през пет години леката кола, а не си сменява поне веднъж на 20 години отклонението от улицата до водомера”, допълни Георгиев.


Цветан Миньовски изрази мнение, че „на хората в селата се гледа като втора ръка хора”. Той настоя, докато се чакат парите по проектите, да се направи поне частичен ремонт на детската градина в родното си село Скравена.
Думите му предизвикаха недоволството на Георги Георгиев, който се обърна към съветника с думите: „Г-н Миньовски, говориш смешни неща. Ако почна да изреждам какво се е случило в нашите села, откакто Георги Георгиев е кмет, ще ми трябва най-малко един час. И това е всепризнато от всички, живеещи в тези села. Що се отнася до детската градина в Скравена, искам да ти кажа, че ако ти имаш бели петна, аз няма. Там съм правил частичен ремонт, и то не преди 11 години, а преди 5-6 години. Децата мръзнеха там, а сега играят по тениски. Да не говоря как се разнасяше яденето…”.


Съветникът Цветелин Цветков отправи препоръка да се изкърпят дупките по общинската пътна мрежа и да почистят уличните оттоци. По отношение на общинските пътища кметът бе категоричен, че те са в добро състояние. Що се отнася до уличните оттоци, управителят на ВиК – Радослав Наков, обясни: „Работим, но не може отведнъж. Започнахме постепенно да сменяме капаците на оттоците. Новите са от твърда пресована пластмаса. Миналия и този месец сме поставили по 60 капака. Едновременно с това извършваме ремонт и отпушване на оттоците.”.


На въпрос на д-р Марияна Горгачева, кметът отговори, че речните корита и язовир „Мали лаг” са в добро състояние.


Д-р Веселка Златева се поинтересува дали общинските сгради са в добро състояние, като конкретно визира поликлиниката. По нейни думи покривът на общинската сграда тече, поради което се нуждае от спешен ремонт.


„Вие искате да вземете нещо на достъпна цена, а в същия момент ние да се ангажираме да Вие направим еди какво си. Това е състоянието на общинската собственост, която Ви е предоставена. Ние няма да бъдем против, ако решите да си я направите по-добра”, отвърна кметът Георгиев.