Д-р Ирена Маринова е научила от телевизията, че министър Петър Москов днес е посетил Спешна помощ в Ботевград заради нападението над нея. Никой от колегите й и отгворникът на филиала в Ботевград д-р Стоева не е сметнал за нужно да я уведоми.
Министърът и неговият заместник д-р Ваньо Шарков са се срщенали с дежурния екип. Пред журналисти министърът заяви, че ще се направи карта с регионите с най-много нападения над лекари. Една от обсъжданите мерки е кметовете по места да разговарят с лидерите на местните ромски общности, за да се гарантира безопасността на медицинските екипи.


„Не знам дали това е адекватна мярка, но все пак от някъде трябва да се започне. Нека да се опита. Истината е, че проблемът с нападението над екипите на Спешна помощ е толкова наболял, че решението му не може да се отлага” – заяви д-р Маринова.


В разговор със служителите на ботевградската Спешна помощ министър Москов уверил, че чрез Концепцията за развитие на спешната помощ в Р България и чрез поетапно увеличаване на заплатите в сектора – ще се гарантира кадрово, техническо и инфраструктурно обезпечаване на системата на спешна помощ и ще се създадат подходящи условия за труд и достъпна, качествена и навременна медицинска помощ.


В телефонен разговор министър Москов и кметът на Врачеш Сашо Денкин Врачеш, се договориха за организиране на среща между „лидерите“ на местното население, представители на кметството и ръководствата на ФСМП – Ботевград и ЦСМП – София област. Цел на срещата е поемането на ясен ангажимент от страните за гарантиране сигурността на екипите на Спешна помощ в района.