"Ахмед Доган се опитва да спре операция "Чисти ръце"", заяви пред журналисти в парламента председателят на ДСБ Иван Костов.

Повод за думите му е коментарът на Ахмед Доган от вчера за поисканото от ДСБ разследване на сигналите за политическа корупция и в частност на някои имоти, за които се смята, че са на Доган.

Преди вчерашното заседание на Централното оперативно бюро на ДПС, лидерът на движението заяви: "За разлика от г-н Костов, никога не съм крал през живота си. В случая крадецът вика: "Дръжте крадеца!".

Доган се ангажира, когато приключи разследването, да даде лична пресконференция по скандалния казус, но заяви, че няма да иска ответно разследване срещу лидера на ДСБ.

"Има ли Ахмед Доган доказателства като говори тези неща", попита Иван Костов.

Според него той няма конкретни факти, което проличавало от изказването му, че няма на свой ред да поиска да бъдат разследвани имотите на Костов.

"Или има сигнали и е длъжен като честен политик да ги пусне за проверка, или няма никакви такива и всичко останало са клевети", категоричен беше Иван Костов.

Той повтори, че идеята на операция "Чисти ръце" е да бъдат проверени всички данни, за всеки политик.

Костов нападна медиите с думите, че тяхната роля е, когато някой каже за друг, че е крадец, веднага да поставят въпроса - какво точно е откраднал.

"Вие поставихте ли този въпрос на Ахмед Доган, както го поставяте на нас? Смеете ли да го попитате дали има доказателства да говори тези неща? Той е длъжен като честен политик да пусне за проверка всичко, което има като сигнал", категоричен бе лидерът на ДСБ.

По думите му, който вярва, че трябва да има противопоставяне на политическата корупция, трябва да подаде информация или да признае, че няма такава.

"Ние трябва да отговорим на въпроса дали държавните институции действат срещу политическата корупция и дали изпълняват задълженията си по закон", отбеляза Иван Костов.

ДСБ предлагат НС да провери дали държавните институции изпълняват законовите си задължения да проверяват произхода на парите, платените данъци, реалните сделки и т.н на лица в политиката. Според Костов няма какво друго да спре политическата корупция у нас.