В редакцията на Етрополската секция на botevgrad.com получихме от Николай Донов това отворено писмо до етрополци и го качваме без редакторска намеса.


Честито, етрополци! Върнаха ви стария шеф на ВиК „инж.” Маринов. Пиша тази статия с болка и дълбоко възмущение!
Една година и четири месеца ръководих работата на местното ВиК. Още през първите месеци публикувах статия във вестник „Балканец” за заварената ситуация, за това какво „наследство” ми е оставено; какво се прави и какво предстои да се направи, за да имат хората годна питейна вода. Чудо е, че до тогава не беше пламнала епидемия в града от мърсотиите по водохващанията, от липсата на цедки, а в отайниците имаше близо 1 метър тиня. Работниците знаят какво беше, налагаше се да копаем калотоци, за да ги почистим.
През целия ми 40-годишен трудов стаж, на такъв огън не бях се пекъл и ще отговоря защо.
Докато оправяхме поразиите от безотговорната работа на някои, постоянно трябваше да пиша обяснения по жалби и сигнали за несъществуващи нарушения; на анонимни обаждания на тел. 112 и т.н.
Постоянно идваха проверяващи от министерства и контролни органи. Констатираха, че няма нарушения и се чудеха докъде може да стигне човешката злоба и човешката глупост.
Стигна се и до там, че един ден, връщайки се от управлението в гр. София, на околовръстния път ме спряха полицаи и около 2 часа претърсваха служебната ми кола за забранени вещества, по анонимен сигнал.
Ами жабите?! Тяхната одисея тръгна от нощта на 6 декември 2014 година, когато водата беше отклонена умишлено в р. М. Искър и града остана без питейна вода. От тук тръгна сагата със жабите. При пускане на водата, те бяха засмукани във водопроводната мрежа и от там към абонатите. Нали бившият началник беше монтирал цедки и решетки и беше направил профилактика?!  
През това време се правеха ежедневно „оперативки” от него и няколко от неговите хора. Постоянно ме уволняваха, изнасяше се информация, сигнали и т.н. Сигнализирах органите на реда – нищо! Общинското ръководство се спотайваше.
В кой век живеем? Нали сме демократична, правова държава. Защо при цялото си старание не получаваш никаква подкрепа? Напротив, подлагат ти крак. И се опитват да те изкарат некадърник.
Знаете ли, колко е тежка папката със жалбите на абонати за периода 2012-2013 година?! Най-много са срещу инкасаторката Мариана Тодорова – неправилно отчитане на водомерите, надписване на стотици кубици неизразходвана питейна вода. Същата не е идвала на работа от м. юни 2014 година и след около 7 месеца пак са я върнали. Не трябва ли да е трудоустроена? Всички знаят, че си е здрава и нищо й няма.
Горе-долу същото е положението и с бившия шофьор, може и той да се върне!
С подобна „компетентност” се слави и инкасаторката Веселка Димитрова. И двете са толкова грамотни, че отчитат и водомери, сложени на обратната страна. И такива, сложени на рафта /без да са монтирани/, но са изписани. На много  места са свалили водомерите и отчитат на абонатите „на база”.
Не са малко и случаите, когато след регистрацията в предприятията са се обособили нови „обекти”, които са плащали два или три пъти за изразходваното количество вода. Многобройни са жалбите на абонатите за грубото отношение на същите инкасаторки към тях /документите са налице/.
Жалко за вас, мили съграждани, но пак те ще ви отчитат консумацията на питейната вода, защото те са най-способните.
Натъкнах се и на някои други фрапиращи случаи при местни бизнесмени, при които питейната вода тече постоянно за производствени нужди, без да се отчита от измервателен уред. Същите бяха санкционирани от проверяващите инспектори, но потърпевши са обикновените абонати, защото до тях не стига водата.
Мога да напиша още много по тази тема, но смятам, че това е горе-долу достатъчно, за да разберете защо съм неудобен и защо бързат да ме отстранят преди да навърша необходимата възраст за пенсиониране. Може би има други причини – бързат, за да не открия и други нередности.
Или пък съм неудобен, защото не мога да издавам неправомерно служебни бележки. Не мога да посочвам несъществуващи канализации и водопроводи. Не мога да кажа на черното бяло!
Ами така са ме учили, така са ме възпитавали – това съм аз!
И поради тази причина, въпреки че съм специалист в областта, въпреки че съм още в трудоспособна възраст, ме сменят с неспециалиста, отдавна пенсиониралия се Маринов. Той може повече, той ще ви избистри водата, драги съграждани!
Браво на общинското ръководство! Дали пък са се свършили по-младите и кадърни хора?!
Извинявам се предварително, ако някой смята, че е засегнат неоснователно!


С уважение: /п/ Николай Донов