Днес играчите от мъжкия баскетболен отбор на Балкан излязоха с отворено писмо към ботевградската баскетболна общественост. В него те поднасят извиненията си към феновете и приятелите на баскетбола в града. И изразяват своята позиция относно някои съмнения в тяхното представяне в мача за 3-4 място. 


На вниманието на БОТЕВГРАДСКАТА БАСКЕТБОЛНА ОБЩЕСТВЕНОСТ


По повод тиражираните многобройни становища и мнения за класирането на отбора на БК Балкан - Ботевград на четвърто място в турнира за Купата на България по баскетбол.


Скъпи фенове и приятели на баскетбола,


Първо искаме да започнем с извинение към Вас. Не за класирането, а за това, че в мача с БК Берое не успяхме на се концентрираме и да се „съберем”. Това не ни оправдава, но ние не търсим оправдание. Опитваме се да обясним, дори на себе си.  Защото не знаем дали си давате сметка, че ние сме най-разочаровани от загубата от отбора на БК Лукойл Академик, от това, че купата не остана в заслужаващия това Ботевград, още повече при така развилия се мач. Искахме купата за нас, като отбор, но и за цялата баскетболна общественост на града - домакин. Пренапрежението и разочарованието ни бяха огромни. 


Не знаем и дали отчитате безспорния факт, че въпреки сътресенията в клуба от миналия месец, ние играчите останахме единни и сплотени и твърдо в отбора. Защото сме дошли да играем баскетбол и това работим. Всякакви политически или организационни въпроси не са наша работа. Показахме го недвусмислено и единно. Това ни разбиране, както и факта, че ръководството на отбора и ръководството на града, осигури без колебание, изпълнение на ангажиментите си към нас, въпреки напускането на треньорското ръководство, ни мотивираше още повече в създалата се ситуация да покажем какво можем. Не успяхме в мача с БК Лукойл Академик. Това доведе до играта ни в следващия мач. 


За нас отвътре, от кухнята на играта и отбора, нещата стоят по следния начин: Всеки има право на мнение. Всеки има право да ни упреква за каквото прецени - че сме взели грешни решения по време на игра, че не сме били подготвени физически, че не сме издържали психически, че неправилно сме подходили тактически и пр. и пр. Но никой не може да ни упреква, че сме бездушни или предатели към отбора и към играта баскетбол. Точно защото не сме бездушни, така ни повлия загубата. За нас и емоционално ако щете, много бе заложено. 


Г-н Ралчев реши да подаде оставка, но самият той, когато се сбогува с нас категорично заяви, че приказките за наш бойкот или неспазване на неговите указания са абсолютно неверни и нетиражирани от него. Не знаем как е изглеждало отстрани, но такова нещо не е имало. Баскетболът е най-динамичната игра и някои комбинации, не могат винаги да се изпълнят с играчите, с които са проектирани, но се изпълняват като комбинации така, както са ни зададени и никой от нас не си е позволил да наруши указанията на треньора. Благодарим на г-н Ралчев за смелостта да поеме отбора в такъв момент и за отговорната му позиция. 


В тази връзка заявяваме и, че напълно заставаме зад капитана си Мартин Маринов. Той също, а може би най-много от всички нас бе пренапрегнат психически и емоционално, съответно след това и разочарован. Много бързо забравяме доброто и сме готови да се нахвърлим срещу някого, когато сгреши или не е на нивото, което очакваме. Но да се говори за Мартин Маринов като предател на отбора и играта е нечестно и нелепо. Нашият капитан е сред основните фигури в отбора, в който смеем да твърдим сме изградили истински колектив и отношенията между играчите са изключително добри. Това ни крепеше при възникналите организационни проблеми в клуба, това ще ни крепи и в играта ни занапред. Кой треньор да бъде ангажиран е преценка на ръководството. Който и треньор да дойде, обаче, ние ще го подкрепим и ще изпълняваме указанията му, така както е било и до сега. Професионализмът ни задължава да постъпваме така. 


Предстоят ни сериозни мачове в първенството и тежка борба за първото място. Това смятаме да правим и за това работим от първия ден в отбора. Сплотени сме и единни, което показахме, когато бе нужно. Всеки ден тренираме и работим усилено, защото ние най-много искаме да се окичим с титлата. Правим всичко, което зависи от нас. Затова не ни обиждайте, че предаваме или че сме бездушни. Това няма да приемем. Баскетболът е това, което работим, но и това което обичаме безрезервно. По този въпрос не може да има никакви съмнения. 


Дали ще ни подкрепяте е въпрос на ваша преценка. Но вашата подкрепа ни е винаги нужна, а на моменти е това, което единствено ни крепи. Ботевград е „най-баскетболният” град, където да играеш е огромна отговорност. Не мислете, че не знаем или сме забравили това.

Имаме нужда от вас, защото любовта не трябва да е само „заради“, а някога трябва да е „въпреки“. И тогава, въпреки всичко, ще успеем...заедно! 


С извинение, уважение и благодарност


Отборът на Балкан Ботевград  2015/2016