След извършена документна проверка одиторите от Сметната палата констатират съществени нарушения при провеждане на тръжните процедури в Община Ботевград. Едно от най-фрапиращите закононарушения е опорочаването на търг за отдаване под наем на земеделски земи, при който общинската комисия, провеждаща търга, си е позволила абсолютно самоволно и напълно незаконосъобразно да измени обхвата на търга. Тази скандална промяна се състои в изключването от тръжния списък на земеделски земи, предвидени за отдаване под наем, съгласно решение на ОбС Ботевград, за което със заповед на зам. кмета е насрочен публичен търг. Ботевградската фирма "Семи груп" ЕООД подава оферта за тези общински терени, но след отваряне на тръжните документи, комисията прави нов списък, с който изключва част от вече обявените имоти, за които вече дори е подадена оферта, и напълно незаконно променя протокола, попълвайки в него други данни за направени предложения. 


Конкретните факти, обстоятелствата и констатациите по този случай са отразени в окончателния одитен доклад на Сметната палата по следния наин:


- със заповед ОС-19/29.04.2013 г. е обявен публичен  търг с тайно наддаване, за отдаване под наем за срок от 5 години на  12 земеделски имота – пасища и мери, в землищата на селата Литаково и Новачене. Заповедта е подписана от заместник - кмет на общината, с делегирани права за упражняване на съответните функции.2 Обявата е публикувана във в. „Ботевградски вести”, при спазване на предвидения по наредбата минимален срок преди деня за подаване на офертите. 


За участие в процедурата са подадени  3 заявления - всички с входящ № 1 от 13.05.2013 г., без да са вписани в регистрационния дневник (протоколната тетрадка) на офертите в деловодството на общината. Внесени са депозити за участие от „Семи Груп” ЕООД за 9 имота с номера 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10, от  „Рай – ИТ – Нинов - Нинова”  за имоти с номера 11 и 12  и от Николинка Георгиева за имот № 9. При откриването на търга комисията е извършила проверка на представените тръжни документи, подписала ги е, след което е обявила нов списък на предложените за отдаване под наем имоти, без имоти № 1, 2 и 3 , вписвайки в протокола  други данни за подадените предложения: Според протокола на комисията „Семи Груп” ЕООД кандидатства за 6, вместо за 9 имота. При останалите кандидати няма промяна в направените предложения.   


С действията си комисията е нарушила заповедта на зам. кмета и е опорочила тръжната процедура, отстранявайки от обхвата на търга определени за отдаване под наем  имоти. 


Тримата кандидати са допуснати до участие при променените от комисията условия. След проведената процедура не е сключен договор с „Рай – ИТ – Нинов - Нинова” поради обстоятелството, че участникът не е платил авансово една наемна вноска според изискванията на чл. 99, ал. 1, и ал. 2 от НРПУРОИ. Установи се, че след приключване на търга, единият от кандидатите - „Семи груп” ЕООД не е спазил задължението си да внесе дължимата наемна вноска в определения 14-дневен срок. В нарушение разпоредбите на чл. 99, ал. 1, ал. 2 и ал. 4 от  НРПУРОИ, с кандидата е сключен договор за наем, съгласуван (за осъществяване на предварителен контрол) от юрисконсулта на общината. Съгласно разпоредбите на чл. 99 от Наредбата депозитът на участника е следвало да бъде задържан и да се насрочи нов търг.