Животът, възникнал на Земята, не е могъл да се зароди в океана, смята председателят на научния съвет по физиологични науки при Руската академия на науките академик Юрий Наточкин.

Класическата представа за средата, в която се е зародил животът, е, че животът се е зародил в морето. Това е невъзможно, каза Наточкин пред журналисти.

Той поясни, че ключов фактор за възникването на живите организми е синтезът на белтъчини от нуклеинови киселини. Съдържащият се в морската вода натрий пречи на този процес, смята ученият.

"Ако в течността има натрий, тази система няма да функционира, а океанът винаги е съдържал натрий. Животът не е могъл да възникне в натриева среда", каза ученият.

Според него за синтеза на белтъчините е необходим калий, който може би се е съдържал в достатъчни количества в глинестите почви. Основавайки се на това, академикът предполага, че животът се е зародил в малки вдлъбнатини в глинести почви, където се е събирала вода.

Така според учения първата протоклетка - предшественик на пълноценната клетка, може би се е образувала в "локвичка" с дъждовна вода.

Ученият направи паралел между своята хипотеза и Библията, според която Бог е направил първия човек от глина.

Животът се е зародил на земята преди около 3,5 милиарда години, когато се е появила протоклетката. А пълноценната клетка се е появила преди около 2,5 милиарда години, смята Наточкин. След това клетките, попадайки в морето, е трябвало да се приспособят към морската вода, в която концентрацията на сол е много по-висока.

Според учения и до момента остава неясен произходът на молекулите на органичните вещества, от които е и започнало зараждането на живота. Възможно е тези молекули да са попаднали на земята от космоса.

"Възможно е на Земята да са били привнесени някакви органични компоненти, които, намирайки тук благоприятна среда, да са започнали да се развиват", каза Наточкин.

Според него косвено потвърждение за това е и фактът, че съвременни бактерии, които са били изпратени в космоса, са се върнали на Земята жизнеспособни.