Балкан претърпя загуба в четвъртата полуфинална среща като гост на Рилски спортист с  85-68. Така във вторник, 19 май в Арена Ботевград двата тима ще се срещнат в решителен пети двубой, който ще излъчи съперника на Лукойл Академик в битка за титлата.


След равна първа част, във втората зелените играха по-силно от своя съперник и на полувремето имаха аванс от 4 точки - 42-38. В първите три минути вдигнаха преднината си до 8 при 37-25, но оттук нататък настъпи спад в играта им. Те загубиха този период с 12-22 и преди последната четвъртина вече имаха пасив от 6 точки - 60-54 за Рилски спортист. До края на мача играчите в зелени екипи изглеждаха деморализирани и домакините спечелиха с 85-68.


Причините за прелома в третата част могат да се търсят в няколко посоки. Едната може да се намери в неузнаваемото представяне на двама от основните играчи. Иван Лилов  не можа да отбележи нито една точка за  повече от 20 минути игра, а Стаменкович завърши само с 2 за 24 минути на полето. На ниво бяха единствено капитанът Павел Маринов, който отбеляза 21 точки, и донякъде Острев и Мартин Маринов, завършили с по 12. От друга страна, за пълния обрат, настъпил в тази трета част, немалък дял имаше немалко съдийски отсъждания във вреда на  Балкан. Аршинът на тримта рефери за действията на играчите на двата тима бе коренно различен. Същото се получи и в третия мач в Самоков, но тогава балканци играха по-уверено и равномерно и въпреки това успяха да спечелят.


За победителите най-резултатен с 18 точки отново бе Върнън Тейлър, със 17 е Жарко Ракочевич, 12 има друг от тримата американци в състава - Тони Гуджино.


Дано в решителния мач във вторник на ниво да бъдат не само всички играчи на Балкан, не само публиката, която без съмнение ще подкрепя мощно своя отбор, но също така и реферите. Никой не иска да свирят за Балкан, а да ръководят обективно. За да не се повтори петата полуфинална среща от миналия сезон между Балкан и Левски, когато трима гърци подпряха безскрупулно гостите и впоследствие това бе потвърдено многократно от мнозина, дори и - макар и не публично - от отговорни фактори в родния баскетбол.