В първия мач от финалния плейоф в Правец отборът на Балкан бе на половин косъм от успеха. Зелените имаха последна атака при 1 точка за домакините, стрелбата на Стаменкович обаче не бе точна, Лукойл спечели с 82-81 и поведе в серията с 1-0. Втората среща е в понеделник, 25 май от 18.00 ч. отново в Правец.


Тимът от Правец започна ударно и спечели първата четвъртина с 31-13. Във втората прибави още 6 точки към преднината си и на полувремето тя бе 24 точки - 53-29, което изглеждаше отчайващо за феновете на Балкан.


След почивката обаче настъпи коренна промяна. Балканци изиграха изключително силна трета част, която завърши 31-14 в тяхна полза. Продължиха да действат  така и в началото на последния период, когато две минути след началото му изравниха. Въпреки че Лукойл Академик отново дръпна с 8 точки,  подкрепяни мощно от своята публика, зелените продължиха да играят непримиримо. Доближиха се само до една точка преди последната си атака, но неточният шут с им отне възможността да измъкнат победата в тази първа финална среща.


Със 17 точки за Балкан е Павел Маринов. С 15 и най-висок коефициент е Иван Лилов, който е и с 5 борби и 6 асистенции. Много силен мач изигра и Педжа Стаменкович с 13 отбелязани точки и 8 завършващи подавания. Мартин Маринов вкара 11 точки, с 8 е Вукота Павич, 7 има Милан Милованович, Николаай Върбанов отбеляза 6 точки и взе 7 борби, Острев завърши с 4.


За Лукойл Академик най-резултатен с 21 точки е Дениъл Браун, с 18 е Христо Захариев, Никола Драгович има дабъл-дабъл с 12 точки и 10 борби, Тери Смит добави 10 точки.