Тази вечер в Арена Ботевград Балкан загуби от Лукойл Академик в четвъртия мач от финалния плейоф със 78-80. Петата среща, след която ще стане известен шампионът на България за сезон 2014/2015, ще бъде в понеделник в залата в Правец от 18.00 ч.


"Ако в предстоящия пети мач реферите свирят така, както тази вечер, той просто по-добре да не се играе". Такава бе реакцията на старши треньора на Балкан Влада Вукойчич пред камерата на БНТ веднага след края на мача.


Колкото и афектиран да е бил след загубата, наставникът на Балкан има  основание за подобно заключение. Не само заради нарочно отсъдените две технически нарушения - едното на пейката, другото на старши треньора. Просто с голяма част от отсъжданията си по време на този четвърти мач тримата съдии не дадоха шанс на Лукойл Академик да победи по нормален начин. А гостите наистина се бяха подготвили много добре за тази среща, като най-смелият, но и оказал се правилен ход на треньорския им щаб бе да не пуснат в игра основния плеймейкър и реализатор  на тима Дениъл Браун.


Друг е въпросът, че и играчите на Балкан излязоха пренавити от очакванията и важността на срещата. И това до известна степен се отрази на представянето им. Въпреки всичко това  те имаха шанс да спечелят победата в тази среща, а с това и титлата.


Те показаха дух, с който на няколко пъти успяха да догонят съперника. Особено когато той поведе с 4 точки - 75-71 две минути и 15 секунди преди края. Те не само изравниха, но и поведоха с тройка на Иван Лилов, когато оставаха 35 секунди. При ответната атака Драгович върна щастливо трите точки, като стреля през ръката на Павич. При 12.6 сек до края, равенство 78-78  и атака на гостите бе решено балканци да направят нарушение. Смит вкара и двата фаула, но в последното нападение домакините не бяха точни зад дъгата и времето свърши.


За статистиката: Павел Маринов бе най-резултатен с 21 точки, с по 11 са Иван Лилов, Мартин Маринов и Николай Върбанов, 10 има Милан Милованович.


За Лукойл Академик : Веселинов 17, Смит 16, Драгович 15, Захариев 13.