Документи за участие в първи етап на класиране – от 16.06. до 19.06.2015 г, се подават  в училищата гнезда, за трети етап  - от 26.06. до 30.06.2015 г. вкл. – подаването на заявленията става в училищата, в които учениците са класирани след първи етап на класиране,  а за трети  -  от 10 до 14.07.2015 г.(без събота и неделя), съобщава от Регионалния инспекторат по образование.


Необходими документи при подаване на заявленията:
- Заявление за участие в класиране с подредени от Вас желания за училище, профил и специалност (заявлението е по образец и се получава от комисията по прием на документи). Заявлението се попълва внимателно и четливо, като подреждането се извършва от най-желаните възможности низходящо към по-малко желаните.


Попълването на заявлението се извършва в присъствието на родител или настойник. Информация за план-приема за учебната 2015-2016 г. може да намерите в раздел „ на сайта на РИО- и в училищата гнезда
- Оригинал и копие на удостоверението за завършен VІІ клас;
- Служебна бележка с оценките от положените приемни изпити (за кандидатите от други области и копие);
- Копие на медицинско свидетелство, издадено от лекуващия лекар на ученика – изисква се само за кандидатите, посочили в заявлението си специалност в професионални гимназии.


Във втори етап на класиране участват учениците, които не са приети или са приети по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление за участие във втори етап. Заявлението се подава в училището, в което са класирани, като желанията не се пренареждат.Кандидатът може да се класира на по-предно свое желание или да запази мястото си от първия етап на класирането. За учениците, които не са класирани, които не са удовлетворените от втория етап на класирането и които не са се записали, съществува възможност за участие в трети етап на класирането. За целта учениците подават ново заявление, в което желанията може да се променят и пренаредят (само за останалите свободни места след втори етап на класирането), но не запазват мястото си от по-преден етап от класирането.


След записване на приетите ученици на трети етап на класиране, следва етап на попълване на незаетите места по приемащи училища в срок до 28.07.2015 г. Необходимата информация се получава от директорите на приемащите училища.
Резултатите от класирането след всеки етап се обявяват на сайта на Регионален инспекторат по образованието – (www.riobg.com),
- за първи етап на класиране – до 25.06.2015 г.;
- за втори етап на класиране – до 03.07.2015 г.;
- за трети етап на класиране – до 16.07.2015 г.
Записване на учениците, след всеки етап на класиране:
След първи етап на класиране – от 26.06. до 30.06.2015 г. вкл.
След втори етап на класиране – от 06.07. до 08.07.2015 г. вкл.
След трети етап на класиране – от 17.07. до 20.07.2015 г. вкл.