Звездата, означена като HIP 56948, е на малко повече от 200 светлинни години от Земята и по размер, маса, температура и химичен състав, включително литий, е толкова сходна със Слънцето, че никакви измерими различия не са били открити в изображенията с висока разделителна повърхност, направени от 2,7-метровия телескоп в обсерваторията "Макдоналд" в Тексас. Астрономите от обсерваторията вече търсят планети около HIP 56948.

Засега не са открили около слънчевия "близнак" гигантски планети в близки орбити. Такива планети - от типа "горещ Юпитер" - най-лесно биха били забелязани.

Слънчевия "близнак" е открит от Хорхе Мелендес от обсерваторията "Маунт-Стромло" в Уестън крийк, Австралия, и Иван Рамирес от Тексаския университет в Остин, САЩ. На астрономите са познати и други звезди-"близнаци" на Слънцето, сред които 18 Скорпии, HD 98618 и HIP 100963. Те обаче съдържат неколкократно повече литий от Слънцето и от новооткрития му "близнак".

Някои изследвания са показали, че звезди с по-малко съдържание на литий са по-малко активни, образуват по-малко петна или изригвания, които могат да излъчат смъртоносна радиация към прилежащите си планети. Ако това се потвърди от следващите изследвания, има по-голяма вероятност около HIP 56948 да има живот, казва Рамирес.

Слънцеподобните звезди са смятани за подходящи обекти за търсене на извънземен разум (SETI), казва Маргарет Търнбул от Спейс телескоуп сайънс инститют в Балтимор, Мериленд. Тя е участвала в изготвянето на списъка HabCat, включващ 17 000 високоприоритетни цели за проекта SETI. Подобните на Слънцето звезди биха били най-подходящите начални обекти за търсене на извънземен разум, при условие че знаем за поне една цивилизация около такава звезда, е казала Търнбул.

Новият двойник на Слънцето е включен в списъка HabCat и от ноември 2007 г. астрономите ще търсят около него извънземен разум с новия "Алън телескоуп арей".

Единственото, по което "близнакът" се отличава от нашето Слънце, е почтената му възраст - той е около 1 милиард години по-стар. С други думи още по-вероятно е да крие извънземен живот и разум. Ако около тези звезди има планети и на тези планети имат живот, той е имал повече време, за да се развие, обяснява Рамирес.

Астрономите се надяват да уловят радиосигнал от цивилизация около звездата. "Тъй като тя е на повече от 200 светлинни години от Земята, нито един от нашите радио или телевизионни сигнали не са имали още време да достигнат до нея - казва Рамирес. - Ако там има живот и то разумен живот, обитателите на системата още не са получили информация от нас".