Проектът е  за ученици от VI-и до XIIІ-и клас и техните учители

От 5 юни до 31 юли 2008 г. учениците, които през следващата учебна година ще бъдат в VІ, VІІ, VІІІ, ІХ, Х, ХІ, ХІІ или ХІІІ клас, могат да се подготвят и да кандидатстват за една от 1500-те стипендии, които фондация „Комунитас” ще отпусне след 15 септември.

Проектът „1000 стипендии” е създаден, за да стимулира ученици, които имат траен интерес към учението, талант  в сферата на обществените и естествените науки и изкуствата и желание за бъдещо личностно развитие. Специално внимание програмата отделя и на деца в неравнопоставено положение.

1400 от всички стипендии през учебната 2008/2009 година ще бъдат определени за ученици с високи умения, постижения и отлично представяне във всички етапи на конкурса. Тези ученици, които се преборят за една от 1400-те стипендии, ще получат стипендия от 250 лв. на учебен срок, възможност да си поръчат книги за още 200 лв. за цялата година и възможност за писмени консултации с изтъкнати български специалисти, за да могат да развиват допълнително своите знания с компетентни съвети. Поне 40% от тези стипендии ще бъдат отделени за ученици в неравнопоставено положение.

Останалите 100 стипендии ще бъдат определени за ученици, които защитят своя талант, изключителни постижения и инициативност чрез свой авторски проект. Всеки от тези 100 стипендианти ще получи стипендия от 500 лв. на учебен срок, допълнителна възможност да си поръча книги на обща равностойност 400 лв. за цялата година и възможност за писмени консултации с изтъкнати специалисти.

И тази година „1000 стипендии” поставя акцент върху ангажираността на учителите с развитието на талантливи деца. За учителите проектът отново предвижда пакет от стимули, сред които символичен бонус, 100 лв. кредит за книги и достъп до консултации.

Поради големия интерес броят на отпуснатите стипендии за учебната 2008/2009 година е увеличен с 50%, а кредитът за книги е увеличен два пъти. През тази година е въведена и следващата категория стипендии за изключителни постижения, в която ще могат да съизмерят усилията и уменията си някои от най-даровитите и инициативни ученици в България. При успех на проекта през тази година, Фондация „Комунитас” предвижда и допълнителни разширения за постигане на устойчиви резултати.

Условията на конкурса и за двете категории стипендии, както и повече информация за стипендиите, може да се получи от електронната страница на проекта www.1000stipendii.org и при директорите на училищата в България.