В дневния ред на последната за този мандат сесия на Общински съвет – Ботевград е включена за обсъждане и приемане информация за готовността на местните училища да посрещнат новата учебна година. В информацията се посочва, че в общинските училища са записани общо 2752 ученици, броят на първокласните е 323. Най-голям брой ученици – 860, ще учат в ОУ „Н. Й.Вапцаров”. Те са разпредени в 36 паралелки, пише в информацията до ОбС. В нея се съобщава още, че план приемът в ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” е осъществен на 100%. Тази година в гимназията ще се обучават 498 ученици в 21 паралелки. Във връзка с нарасналия брой ученици, от ръководството на учебното заведение отправят предложение до ОбС при финансова възможност на общината да бъдат отпуснати средства за изграждане на актова зала в гимназията.


В информацията се посочва още, че преди началото на новата учебна година ще приключат ремонтните дейности, които се извършват със средства от делегираните бюджети на съответните училища:  ремонт на физкултурния салон и ученическия стол на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Скравена; ремонт на училищната ограда на ОУ „Отец Паисий” във Врачеш; ремонт на компютърен кабинет и класна стая в ОУ „Н. Й. Вапцаров”; частичен ремонт на покривите на ОУ „Васил Левски” – с. Литаково, и ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”.


Училищата в Скравена и Новачене се нуждаят от ремонт на покривните конструкции, подмяна на дограмата и част от отоплителната инсталация. За да бъдат осигурени необходимите средства за извършване на тези дейности, директорите на двете учебни заведения предлагат те да бъдат включени в проект за енергийна ефективност.


Необходимост от ремонт на покривните конструкции имат още три училища - ПМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”; ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – с. Липница и ОУ „Васил Левски” – Ботевград.  Спортните бази в ПМГ и Техникума също се нуждаят от ремонт, пише в информацията. От нея става ясно още, че от подмяна на оградата се нуждаят детските градини „Славейче” и „Слънце”. Във втората се налага да бъде извършен ремонт на тоалетните и ВиК инсталациите.
Детските градини и обединените детски заведения в селата Врачещ, Трудовец, Литаково, Скравена и Новачене са включени в проект за енергийна ефективност, по който до мента няма постъпило финансиране.
Тази година в детските заведения на територията на Община Ботевград са записани общо 1288 деца.