Детски хор „Бонка Големанова”, с диригент Боряна Нешкова, взе участие и се представи подобаващо в международния хоров фестивал „Сред приятели“ в град Херцег Нови, Черна гора. Събитието се проведе от 1 до 4 октомври.


Честта да открие музикалната програма тази година се падна именно на нашите представители. В уютния салон малките певци поднесоха с много емоция песните, които бяха подготвили специално за участието си във форума. С изпълненията си малките таланти създадоха празнично настроение и спечелиха симпатиите на публиката, която ги аплодираше през цялото време. Соловото изпълнение на 6-годишната Деница Босилкова пък предизвика бурни овации. Това сподели диригентът Боряна Нешкова.


В шестото издание на фестивала се изявиха състави от Русия и България. Участие взеха формации от Русе, Поморие, Ботевград, Кюстендил, Ихтиман. За първи път в рамките на международния форум се проведе и практически семинар. В него участваха представители от Русия, България и Черна Гора, работещи в различни културни институти. Беше обменен успешен педагогически опит от работата с деца в различни сфери на изкуството.


"Топлото време, красивата природа и хубавата база допринесоха за доброто настроение на участниците и гостите на тазгодишното издание на международния форум, организиран от Фестивална програма „Приятели на България“. Сред партньорите на събитието са: Министерство на образованието и науката, Министерство на културата, Съюз на българските композитори, Областният управител на София област, Национална академия „Панчо Владигеров“, БНТ, БНР и други", сподели още г-жа Нешкова.