Руският културен и спортен елит започна да придобива нов облик, попълвайки редиците си със световни знаменитости. През последната година модата сред известните западни звезди да искат и получават руско гражданство придоби лавинообразни размери. Почти през седмица някой европейски или американски актьор, музикант или спортист обръща взор към Русия и споделя, че мечтае за поданство в родината на водката и матрьошките, съобщи Монитор.

И докато само преди няколко десетилетия дейците на бившото съветско изкуство бягаха на Запад, без дори да се оглеждат назад, то днес звездният поток от „имигранти" коренно обърна посоката си. Преди дни към групата на желаещите да получат руски паспорт се присъедини и холивудската легенда Робърт де Ниро

Пред журналисти той заяви желание да получи руски паспорт и не изключи възможността да се обърне официално за оформяне на гражданство.


„Вероятно бих искал да получа руско гражданство, но както сами разбирате, това е сложна ситуация. Затова ще видим, нека засега да не гадаем", предаде Рен-Тв думите на актьора. След признанието на Де Ниро журналистите започнаха да прогнозират дали Кремъл ще се „самосезира" и ще започне процедура по издаване на паспорт на актьора. Още повече че той вече 6 години върти успешен бизнес в Русия - през 2009 г. кинозвездата стана съсобственик на ресторант в Москва.

В понеделник заедно с японския майстор шеф Нобу Мацухиса Де Ниро резна лентата и на второто си заведение от веригата Nobu, което е разположено на два етажа върху обща площ от 1200 кв. метра в столичния Крокус Сити Мол. В началото на месеца стана ясно, че възможността да получи руско гражданство разглежда и бившият британски абсолютен шампион по бокс в тежка категория Ленъкс Луис. През октомври руски паспорт получи и американската легенда на бокса Рой Джоунс.

да подаде молба за новото си поданство, звездата на ринга се срещна с президента Владимир Путин. Тогава държавният глава се съгласи да му помогне, но при условие че Джоунс ще свърже бъдещето си с Русия. Желание да станат руски граждани изявиха още френският актьор Сами Насери, вокалистът на американската рок група Limp Bizkit Фред Дерст, както и US боецът Джеф Монсън.


Първият новоизпечен руски гражданин сред западните звезди стана френският актьор Жерар Депардийо, който се сдоби с така желания паспорт през януари 2013 г. Документът за самоличност бе връчен на кинозвездата лично от Путин. Веднага след това президентът на Чечения Рамзан Кадиров подари на актьора 5-стаен апартамент в жилищния комплекс „Грозни-Сити" и му присвои званието „почетен гражданин на републиката".

Властите на Мордовия пък поканиха актьора да стане министър на културата на региона. Пресата припомня, че Депардийо поиска руско гражданство заради плановете на Франция да въведе налог за богатите до 75% от доходите. Когато президентът Франсоа Оланд взе решение за затягане на данъчното законодателство, кинозвездата се премести в съседна Белгия.

Заради това негово решение членовете на управляващата партия подложиха на унищожителна критика актьора, въпреки че за последните 45 години той бе внесъл 145 млн. евро данъци в хазната на Франция. "Никога не съм се чувствал на своето място във Франция, тъй като бях възпитан в ценности, които не споделям", мотивира решението си Депардийо. През последните две години актьорът ревностно защитава новата си родина и се проявява като истински патриот. Той често заявява, че обича Путин и че е готов да умре за Русия


Освен това Депардийо активно се снима в руски филми и дори пусна своя колекция часовници с марката „Гордея се, че съм руснак". Кинозвездата поръча производството на аксесоарите на швейцарската компания „Кустос". На английски името на колекцията звучи така: Gerard Depardieu Edition Proud to be Russian, като излизането й на пазара съвпадна с присъединяването на Крим и Севастопол към Русия.

Френският актьор не остава встрани и от политиката - коментирайки присъединяването на полуострова, актьорът заяви: „Какво мога да кажа за тази ситуация? Ако Крим беше американски, то нещата щяха да са съвършено различни". През август м.г. Депардийо призна, че „обича и Русия, и Украйна", като последната според него е част от Русия. Тогава актьорът разказа, че планира да отвори в новата си родина верига от ресторанти „Жерар". Междувременно в Държавната Дума предложиха в Крим да бъде създаден съвет по лозарство и винопроизводство, като за негов ръководител да бъде назначен Депардийо.

Властите в Крим се заканиха да превърнат полуострова в аналог на американския Бевърли Хилс, заселвайки го със световноизвестни хора, информира НТВ. В открито обръщение ръководителят на региона Сергей Аксьонов покани всички желаещи чужди представители на изкуството, шоубизнеса и спорта да отидат да живеят в Крим.

„Ако уважаемите знаменитости поискат да се обосноват тук, ще им помогнем с купуването на имоти и получаването на документи за постоянно местожителство", заяви Аксьонов, цитиран от в. „Известия". Местните власти дори обещават безплатна земя на звездите, които се съгласят да рекламират полуострова по света.

Ръководителят на Евпатория Андрей Филинов обясни, че световните знаменитости ще си съседстват с руски звезди като актьора Михаил Боярски, певеца Дмитрий Харатян, тенесистката Мария Шарапова, писателя Виктор Ерофеев. Кметът на Ялта пък намекна за възможността да бъде определен специален участък за „компактно заселение" на звездите по подобие на луксозния квартал в Бевърли Хилс.

Още повече че в последно време Крим стана популярна дестинация за знаменитостите. В края на август т.г. полуострова посети княз Дмитрий Романов, който заяви, че с удоволствие би се преместил от Дания в Крим. Месец по-късно с частна визита на полуострова отиде и бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, който гостува на отколешния си приятел Владимир Путин.