Ръководството на столичния БК БУБА баскетбол в лицето на Борислав Хаджирусев също излезе с открито писмо до Сашо Везенков, подобно на колегите си от Академик Бултекс 99 (Пловдив). Ето и цялото обръщение, касаещо скорошно изказване на бившия директор на Лукойл Академик.

"Открито писмо на БК БУБА баскетбол до Сашо Везенков
 
(копие до БФБ, НБЛ, спортните медии и българската баскетболна общественост)
 
Уважаеми г-н Везенков,
 
Останахме изключително изненадани от коментара и отношението, което вие показахте към клубовете за подрастващи в страната, в това число намекнахте няколко пъти директно и нашият клуб - БК БУБА баскетбол. Доста от вашите твърдения не отговарят на истината и обвиненията ви са много некоректни и в никакъв случай не са полезни в тези трудни моменти, които съпътсват развитието на баскетбола в страната.
 
Изключително ви уважавахме като състезател, дори много от нас в БК БУБА баскетбол, включително и аз самия сме пътували стотици километри из страната, за да ви наблюдаваме. Но смея да твърдя, че като ръководител и член на Управителния съвет на БФБ вие изпитвате сериозни затруднения и в много аспекти не сте наясно с проблемите на този спорт в страната. Във вашето изказване твърдите, че не виждате как да излезе българския баскетбол от тази криза. Вие не знаете сега как да го направите, не знаехте преди 15 години, когато влязохте в управата на БФБ, няма да знаете и след 5 пъти по 15 години как да го сторите.



Вие бяхте спортен директор на баскетболния Лукойл Академик за период от 13 години. От 2002-ра до 2015-та спечелихте с Лукойл Академик 11 титли на страната и 9 купи на България. С оглед на похарчените милиони за никой не е изненада толкова трофеи във витрината на най-успешния клуб в България през този период.

Освен с купите, вие се изявихте и много силно на трансферния пазар като през целия период буквално строшихте всички рекорди в Европа, че и по-далече. Разбира се, цялата трансферна политика не е лесно постижима без да притежаваш добър нюх и да имаш качества, каквито безспорно вие имате. Всички състезатели и треньори, преминали през клуба са с големи заслуги за тези титли и купи, но разбира се основната вина за всичките успехи се крие във вашата "трансферна" сила. 147 състезатели и треньори общо за 13 години не е лесно да се направи, всеки сезон отборът имаше нов треньор със съвсем нов ростер.

Цели 78 чужденци играха в Лукойл Академик за този период, от тях 45 американци и всякакви англичани, македонци, сърби, шведи, хървати, гърци, босненци и черногорци. Всички най-добри българи минаха през Правец, а това са трансфери с двойна сила, тъй като на практика правят останалите български отбори неконкурентни. Е, като обереш всичко най-добро българско и като добавиш към тях дори и средно хубави чужденци всичко става лесно.

За съжаление през целия този период Лукойл Академик не произведе нито един състезател, който да стигне от школата на клуба до мъжкия национален отбор на България. Единствено Митко Димитров е тръгнал от Лукойл Академик и е стигнал до мъжете на България, но как да го броим като основата от своето обучение таланта получи в Италия. За 13 години в ерата на Везенков няма играч, който да има изигран мач в националния мъжки отбор. НУЛА!


Още две момчета можем да споменем от школата на Лукойл Академик – Крис Минков и Николай Грозев, които един ден при добри обстоятелства може да заиграят на ниво национален отбор. Но дотам.


А колко милиони през този период бяха похарчени. С какво помогнаха на българския баскетбол тези пропиляни милиони левове през всичките тези години. Дали за този период не можеше да бъде създаден български прототип на добра школа, която сама да произвежда играчи, а и да печели от това. Както е школата на Партизан например. С тези прекрасни условия в Правец, това бе задължително условие пред това трансферно безумие за да се печелят купи на килограм. Така желаният пробив в Европа на високо ниво така и не дойде. Тодор Стойков само за половин година, с много по-малко чужденци прескочи във втората фаза на Купата на Европа.

Лукойл Академик през всичките тези години няма никаква конкуренция на пазара и Везенков правеше селекция, каквата никой друг в България не може да си позволи. Само веднъж това се отдаде на Тити Папазов и резултатът се видя - Левски открадна купите от Лукойл, но пък сега на практика след фалита на КТБ виси на косъм съществуването им.

Направихме си труда да извадим целия състав и да направим списък, на който Сашо Везенков трябва да изпрати благодарствени писма за всички титли и трофеи през неговата ера. Може би има някой друг изпуснат баскетболист, но ще ги помолим за извинение. С какво това помогна на развитието на българския баскетбол, вие сами си направете оценка.


В азбучен ред, разделени на българи и чужденци, състезатели и треньори, това са:

СЪСТЕЗАТЕЛИ (135)
 
БЪЛГАРИ(57)
Александър Груев
Александър Илиев
Александър Янев
Асен Великов
Атанас Даракчиев
Благовест Спасов
Божидар Аврамов
Бойко Младенов
Борис Стоянов
Веселин Веселинов
Георги Давидов
Георги Фунтаров
Гинко Василев
Дечо Коешинов
Димитър Ангелов
Димитър Димитров
Димитър Филипов
Живко Стоянов
Емил Дурчев
Ефтим Илиев
Илко Вълчев
Иван Лилов
Иван Руньов
Йовчо Атанасов
Калин Христов
Калоян Прокопиев
Красимир Байданов
Крис Минков
Кристиян Манчев
Любомир Лилов
Манол Момчев
Милен Петров
Николай Върбанов
Николай Георгиев
Николай Грозев
Николай Колев
Огнян Кисимов
Павел Маринов
Петрослав Зафиров
Петър Златев
Планимир Даинов
Пламен Христов
Румен Василев
Самюел Франсис
Симеон Найденов
Стефан Георгиев
Тенчо Банев
Тодор Стойков
Тома Фиков
Филип Виденов
Христо Захариев
Христо Николов
Христо Ценов
Чавдар Костов
Юлиян Радионов
Цветомир Начев
Цветомир Бенчев

ЧУЖДЕНЦИ(78)
Аджани Уилямс
Айзък Уелс
Акида Маклейн
Аландо Тъкър
Александър Гаич
Александър Глинтич
Андре Оуенс
Антонио Бъркс
Антъни Ейкинс
Боян Обрадович
Боян Попович
Брайънт Смит
Брандън Боуман
Брандън Хийт
Бранко Миркович
Бруно Шундов
Владимир Мийович
Гьорги Чековски
Даниел Браун
Дамян Стояновски
Дантей Смит
Дарил Уоткинс
Дейвид Саймън
Дейвин Уайт
Девин Грийн
Димитрис Вергинис
Димитрис Харитопулос
Доминик Джеймс
Карлос Хърт
Каспарс Камбала
Кени Аделеке
Кениън Уийкс
Кевин Крюгър
Килиън Ларсън
Киърън Ачара
Кристофър Дън
Ламонт Барнс
Ламонт Джоунс
Ламонт Мак
Лари О’Банън
Лимайър Голдуайър
Марко Джерасимович
Марко Джурич
Марко Килингсуърт
Марко Цветкович
Мате Скелин
Мохамед Абукар
Морис Къри
Мурило Да Роза
Ненад Джорич
Ненад Пищолевич
Ненад Чанак
Никола Драгович
Талийк Браун
Тери Смит
Тим Пикет
Томас Мобли
Тони Уийдън
Павле Марчинкович
Перо Антич
Прийст Лодърдейл
Славко Стефанович
Стевин Смит
Стефан Николич
Тарик Валевац
Тим Пикет
Томас Масамба
Травис Питърсън
Ристе Стефанов
Харис Муезинович
Чарлз Джоунс
Чарлз Томас
Уили Дийн
Уокър Ръсел
Ърнест Браун
Юре Лалич
Ян Павлик
 
СТАРШИ ТРЕНЬОРИ (12)
Георги Младенов
Димитриос Галанис
Дражко Проданович
Желко Лукаич
Йордан Колев
Константин Папазов
Любомир Минчев
Марин Докузовски
Мирослав Ралчев
Петко Маринов
Сашо Везенков
Слободан Николич


Ние в БК БУБА баскетбол, както и по-голяма част от клубовете в България изпитваме затруднения, но се борим всячески не само да съществуваме, но и да създаваме баскетболисти. Обвинението на Сашо Везенков, че ни има благодарение на таксите, които взимаме от децата не отговарят на истината и са долна лъжа. Събраните суми от такси са само около 30 % от месечния бюджет на клуба, а парите от тотализатора (ако въобще има такива) са нищожни в сравнение с нуждите на нормално функциониращ клуб. Дори той и да се занимава само с подрастващи, без да има елитен мъжки отбор.
 
Апелираме всички в България, които се занимават с баскетбол, най-вече ръководители като г-н Везенков да се придържат към добрия тон и да подпомагаме развитието му с цел излизане от тази криза. Убедени сме, че в близкото бъдеще българските клубове ще произвеждат добри баскетболисти, които да партнират отлично на вашия син, един безспорен талант, г-н Везенков и да представят страната ни с достойнство на всеки един международен форум.
 
С уважение,
Борислав Хаджирусев – БК БУБА баскетбол"