От днес една от големите легенди на ботевградския баскетбол - Сашо Везенков, е с висок пост в баскетболен клуб Балкан. Новината бе обявена днес от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов на пресконференцията на клуба.


Функциите на Везенков са свързани изцяло с развитието на клуба, като основният фокус ще бъде върху представителния мъжки отбор. Главно това са избора на треньор и последващата селекция на играчи на тима.


"Разговорите със Сашо Везенков започнаха още миналата година. Той няма нужда от представяне, тъй като е прекалено добре познат на баскетболната общественост, емблема е на ботевградския баскетбол и при всички положения е една от неговите легенди - каза Иван Гавалюгов. -От новия сезон той ще заема един много сериозен и висок пост в баскетболния клуб - генерален мениджър.


Това е една нова длъжност в клуба. Държа да подчертая, че той не заема мястото на някой от досега действащите ръководители. Михаил Михайлов е председател на Управителния съвет, има ангажименти към развитието на школата на клуба и той ще запази своите функции. Сашо Везенков ще стане водещ фактор в организацията и основно в спортно-техническата част на нашия клуб.


Негов основен ангажимент ще бъде мъжкият отбор, но при всички положения ще има сериоза роля и в развитието и изграждането на състезатели от детско-юношеската школа. Самият той, макар че не е роден в Ботевград, е продукт именно на тази школа", каза още той. 


"В Ботевград съм от 1977 година и съм продукт на баскетболната му школа. Искам още веднъж да благодаря лично на кмета Иван Гавалюгов и на всички, които ми повярваха - каза Сашо Везенков. -Да, наистине не беше лесно да реша да приема този пост. От 15-20 години съм генерален мениджър на друг клуб, който вече не съществува, и това ми даде възможност да помогна с нещо и на родния ми клуб. Дължа му го.


Ботевград е един много особен град за живеене, много особен град за баскетбол. Но ако свикнеш с тази атмосфера, много трудно се отделяш от нея. Не съм напускал Ботевград с изключение на годините, когато бях в чужбина.


Главната цел е да създадем наша продукция и в близко бъдеще да има наши деца, които вече почти са налице и които да имат основна роля в мъжкия отбор.


Не мога да обещая, че нещата ще се променят коренно, изведнъж. Призовавам за търпение от страна на нашите привърженици и ги моля винаги да бъдат близо до нас, както винаги е било. Нещата ще се изясняват в движение, постепенно. Не са необходими някакви резки движения.


С кмета говорихме на тема треньор. Моето мнение е да не се бърза. Лично аз малко съм объркан на тази тема, по-точно дали да бъде българин или чужденец. И затова помолих кмета за петнайсетина дни да се спрем внимателно на всички възможни имена, които имаме като вариант за треньорския пост."