В началото на 70-те години, в последните дни преди края на учебната година, Уордел "Джак" Къри се нуждаел от бързо и ефикасно решение как в предстоящите дълги летни дни да държи своя единствен син Дел далеч едновременно от смъртоносните мечки в гората зад къщата и от многобройните кукли на четирите му дъщери в нея. Оказало се, че му трябва просто един стар електрически стълб, парче фибростъкло и няколко стоманени скоби. Но нито Джак, нито съпругата му Хуанита, нито някой от жителите на градчето Гротос във Вирджиния са предполагали, че домашно направеният кош край пътя ще предизвика истинска революция в баскетбола.


Кошът не само не бил нищо особено, разказва Дейвид Флеминг от ESPN. Той бил истинско изпитание за играещите на него. Мекото табло се огъвало повече от вратичката на дървена ограда. Стоманеният ринг бил толкова твърд, че само изпратена точно в центъра му топка можела да премине през него. Точно до коша била голямата електрическа кутия на стълба, която разсейвала както със зеления си цвят, така и с постоянното си бучене. А стълбът се намирал до пътя, което създавало допълнително неудобство. В общи линии, за да отбележиш в този кош, се изисквала изключителна прецизност. Прецизността, с която четири десетилетия по-късно внукът на Джак Уордел - Стефан Къри II - поставя новите стандарти на баскетболната игра.


През 2015 г. Стеф Къри поведе "Голдън стейт уориърс" към първа титла в НБА от 1975 г., спечели наградата за най-полезен играч в редовния сезон, събра най-голям вот в гласуването за Мача на звездите и стана най-младият играч, достигнал 1000 тройки в историята на лигата.


"Войните" преосмислят цялата концепция за това как се играе баскетбол


а високият 191 сантиметра и тежащ 86 килограма Стеф Къри е лидерът на тази революция.


"Изглежда лесно, но стрелбите, с които Стеф Къри се захваща, са пълна лудост. Скоростта, обхватът, ловкостта, наляво, надясно, напред, назад... Сякаш неговите възможности са неограничени. Това е истинска революция в баскетбола. Не мисля, че някога сме виждали нещо подобно", споделя пред The Toronto Star емблематичният канадски гард Стив Неш, който в момента работи като консултант в "Голдън стейт уориърс".


 Стеф Къри притежава завиден баскетболен ген. Неговият баща Дел е блестящ стрелец, който има във визитката си 16 сезона в НБА, награда за най-добър шести играч и рекорд по брой отбелязани точки в историята на "Шарлот хорнетс". Той е първият бенефициент на старшия баскетболен кош в Гротос. По-късно това се превръща любимо място и за неговите синове - Стеф и Сет, който в момента се състезава за "Сакраменто кингс".


Когато семейството отивало на гости при Хуанита (Джак Къри почива, когато Стеф е на две години), тя знаела, че единственият шанс да получи целувка от своите внуци е да застане между колата на Дел Къри и дървения стълб със стоманения ринг. Там започнала любовта на бъдещата баскетболна звезда към далечните стрелби.


Неговата голяма цел била да стане първият член на семейството, който праща топката в коша от 20 метра, със затворени очи и с гръб към таблото


 "Винаги съм чувствал, че любовта и уроците от този кош са ме направили това, което съм сега. Лудост е като си помисля как започна всичко - в тази къща на онзи стар стълб", споделя 27-годишният баскетболист.


Дриблирането през камъни и гуми от камион поставят началото на движенията, които днес са кошмар за всички защитници. А непредвидимото табло и безпощадния ринг изграждат основата на неговата перфектна стрелба и невероятно високата парабола, с която праща топката към коша.


 "Това беше мечтано място за мен. Трябва да работиш здраво, независимо с какви средства. Това е най-ранният ми урок като пойнт гард. На това място се научих да се приспособявам, да бъде креативен, опитвах различни стрелби, различни ъгли, различни траектории, различни движения. Няма по-добро място в света, на което да изградиш такава креативност", разказва още Стеф Къри.


Естествено, невижданата досега стрелба не е изградена толкова романтично. След края на втората му година в гимназията, Дел Къри решил да промени стрелбата на своя син. Причината била, че Стеф стрелял топката отдолу, което при скромните му за баскетболните стандарти габарити правело изстрелите му лесни за блокиране. Нещо, което би се оказало огромен проблем на едно по-високо ниво.


Идното лято било мъчително за най-полезния играч в НБА, който си спомня за онези дни като "лятото на сълзите". Той споделя, че това е единственият период от живота му, когато е мразел да стреля към коша. "Онова лято Дел се превърна в Джак, а Стеф се превърна в Дел", разказва лелята на Стеф Къри, Джаки. Този път арена била модерното баскетболно игрище в голямата къща с шест спални на Дел Къри.


 Стеф Къри преминал през тежкото лято, а резултатът бил усъвършенствана, много по-светкавична, изпълнявана със значително по-голяма лекота и с доста по-малко движение на ръката стрелба, която днес е запазената му марка. Но въпреки подобрената стрелба и успехите с отбора на гимназията Charlotte Christian, отново заради габаритите той не получава нито едно предложение за стипендия от колежите в големите конференции. Предлагат му от скромния университет в Дейвидсън, където баскетболният отбор не бил достигал финалната осмица на колежанското първенство от 1969 г.


Това се случва през 2008 г. - във втория от трите фантастични сезона на Къри, който успява да подобри няколко рекорда. В третия сезон той за пръви път е използван на позицията пойнт гард и приключва сезона със средни показатели 28.6 точки, 4.4. борби, 5.6 асистенции, 2.5 откраднати топки, огромно количество тройки и чудесен процент от наказателната линия (88%). През 2009 г. "Уориърс", един от традиционно най-слабите отбори в НБА, избира Къри под №7 в драфта и започва да гради отбора си около него.


Първите му години в НБА определено не бяха бляскави


въпреки че в дебютния си сезон остана втори в битката за най-добър новобранец. Имаше доста забележки за играта му в защита, а заради поредица контузии в глезена и последвала операция пропусна почти целия сезон 2011/2012, което пък доведе до скептични коментари за физическата му издръжливост. Къри обаче бързо опроверга всички, които бяха отписали шансовете му да се превърне в една от големите звезди на НБА. В следващия сезон той отбеляза 272 тройки и подобри рекорда на Рей Алън.


За три години внимателно отгледаният под зоркото око на Дел Къри талант се превърна в машина от ново поколение. През този сезон играта му достигна ново ниво, а "Уориърс" подобриха рекорда за най-добър старт в историята на НБА и към момента изглежда така сякаш няма кой да спре "войните" по пътя към нова титла (и изграждането на династия).


Показателите на Къри през този сезон са забележителни - 30.8 точки, 6.3 асистенции, 5.4 борби и 2.2 откраднати топки при 34.9 минути средно на мач. Той вкарва 51.3% от стрелбите си от игра, включително 44.5% от зоната за три точки, както и 90.5% от наказателните си изстрели.


В първите си 20 мача този сезон гардът на "Уориърс" вкара 45% от стрелбите си, когато пазещият го противников играч беше на разстояние между 60 и 120 см, 44% при разстояние между 120 и 180 см, и 47% на разстояние над 180 см. "Това е скок в баскетбола. Тази игра е имала редица изключителни стрелци. Но начинът, по който той стреля, дори да не взимаме предвид точността, е истинска революция. А като прибавим и точността му, това е нещо забележително", коментира Стив Неш.


Показателите от тройката на Къри при пазещ го на разстояние между 60 и 120 см защитник са толкова добри, колкото са средните показатели в лигата при 3.5 метра отстояние от най-близкостоящия противников играч. "Не бих го сравнил с Майкъл Джордан. Стеф създава своя собствена историческа категория. Мисля, че той е единствен по рода си. Неговата способност да вкарва и в същото време да изпълнява задълженията си на плеймейкър е историческа", казва още канадецът, който е бил един от моделите за подражание на Къри.


В лига, която се доминира от най-добре стрелящите от далечно разстояние отбори, Стеф Къри е най-добре стрелящият играч от далечно разстояние, който баскетболът е виждал. Той няма да прескочи двама противници при бърза атака и да забие зверски в коша. Неговата доминация не е физическа. Това е доминацията на смъртоносната точност.


"Мисля, че той ще създаде нов вид баскетболисти


 Това момче ще си осигури собствено място в историята по коренно различен начин, отколкото всеки друг преди него е правил", споделя легендата Джери Уест, който е един от директорите в "Уориърс".


 Освен че поставя основите на следващото ниво в НБА, отлично възпитаният, дълбоко религиозен, стоящ далеч от проблеми и широко усмихнат баскетболист е всеобщ любимец на феновете. И модел за подражание на генерацията, която идва отдолу.


 "Искаше ми се да съм 13-годишно момче, което сега започва да играе баскетбол, за да мога да раста, гледайки Стеф Къри и подражавайки му. Това би било страхотно. В момента играта еволюира и това ще вдъхнови цяла нова генерация. Ще бъде много вълнуващо да видим каква ще бъде еволюцията, до която ще се стигне заради Стеф Къри", казва още Неш.


 Александър Иванов, dnevnik.bg