Строителството на двата лота от АМ „Хемус”, отсечката Ябланица – Ловеч, най-вероятно няма да започне тази година, а следващата – 2017 година.
Забавянето ще дойде логично, тъй като са подадени две жалби срещу процедурата по избор на строителни фирми. Това стана ясно от думите на министър Лиляна Павлова в интервю за БиТиВи.
Тя заяви, че трябва да се изчака да мине процедурата по обжалване и едва тогава може да се пристъпи към подписване на договорите. Надеждата й е това да стане през лятото на тази година, като паралелно с това ще започнат и тежките процедури по отчеждаване на земите.
Да припомним, че за изпълнител на участъка от Ябланица до разлклона за Плевен бе избран Обединение "АМ ХЕМУС ЛОТ 1", съставено от "Джи Пи Груп" ООД, "Конструксионес Табоада и Рамос" ООД, "МР Сивил Уъркс" ООД, "Трансконсулт-22" ООД. Приетата договорна сума, предложена от този участник, е в размер на 277 406 873,00 лв. без ДДС, а максималната договорна цена е в размер на 297 973 373,00 лв. без ДДС.

Според коментара на Павлова 9 месеца срок за провеждане на процедурата не е „бързо” и обвиненията в тази посока по-скоро възприема като похвала.
Тя отказа да обсъжда кой точно е спечелил конкурса, като заяви само, че победителите са част от международни консорциуми, които имат богат опит с такова строителство.
По отношение на цената, която ще струват новите отсечки на „Хемус”, Лиляна Павлова обясни, че строителството изисква доста на брой сложни съоръжения като виадукти и не може да се очаква да не е скъпо. Освен това първоначално обявената цена е нормално да нарасне, тъй като тя е от преди момента на пътното проектиране и избор на отсечка.

По думите на Павлова не са избрани най-скъпите оферти, а всички оферти са били със сходна стойност. „Цените са еднакво високи и еднакво по-високи от индикативната стойност – обявена 2011 година, без ясна визия за точното трасе”, посочи министърът.
Именно обаче заради високата цена – над 2 млрд. лв., а и заради продължителността на сроковете, строителството на АМ „Хемус” трябва да мине на обсъждане и през Народното събрание.
„Трябва да се обсъди в Народното събрание, тъй като минава границата на нашия мандат”, посочи Лиляна Павлова и заяви, че ще внесе предложението първо в Министерски съвет.