Рилски спортист сътвори истинска сензация и записа най-големия успех в клубната си история, печелейки за първи път турнира за Купата на България. Самоковци надиграха фаворитите от Лукойл Академик с 90:80 във финалната среща, след като изиграха много добър мач и по-конкретно отлично второ полувреме, в което изковаха триумфа си.


Лукойл Академик започна отлично и бързо взе контрол над двубоя, най-вече благодарение на отличната си успеваемост в стрелбата от тройката. След два поредни коша за начало на срещата "студентите" продължиха да трупат аванс, който достигна до 9:15. Добро включване на Захариев от пейката и тройка на Димитър Димитров със сирената пък осигуриха на символичните домакини аванс от 15:23 след 10 минути.


Разликата достигна 10 точки - 15:25 рано през втората част, преди Рилски спортист да отблежи шест последователни точки и да намали до 21:25. Впоследствие Кери и Николай Стоянов доближиха своите на само точка 27:26, но отговорът на Лукойл бе силна серия от 12-2 за 28:39, а на почивката резултатът бе 33:40.


Третата част се превърна в истински рецитал от страна на самоковския тим.  Нападението на момчетата на Барчовски потръгна на пълни обороти и те намалиха пасива си до 42:43, след като Франк Търнър се разигра, а след това и поведоха с точка преднина - 48:47. Рилецо остана начело до самия край на третата четвърт, когато вече бе напред с 61:52, след като допусна само 12 точки в рамките на тези 10 минути.


Подемът на играчите в синьо продължи и в последната част, въпреки че в нейното начало Лукойл Академик се доближи на четири точки - 65:61. Последва тройка на Тони Гуджино, при която той бе фаулиран и реализира от наказателната линия за 69:61, а моменти след това преднината на Рилски вече бе в двуцифрено измерение, след като Търнър вкара за 74:64. Последните минути се превърнаха в игра на нерви и безкрайна поредица от наказателни удари, но въпреки всички Рилски удържа позицията си и заслужено триумфира с 90:80.


Франк Търнър и Тони Гуджино бяха в основата на забележителния успех на своя отбор. Търнър завърши с 21 точки, 9 борби, 8 асистенции и 2 отнети топки, докато Гуджино реализира 20 точки, овладя 5 борби и пресече 2 паса. Тристан Кери също изигра силен мач - 16 точки, 8 борби и 1 отнета топка.


За “студентите” Павлин Иванов и Донел Тейлър реализираха по 15 точки, Желко Шакич постигна “дабъл-дабъл” с 14 точки и 12 борби, докато ФИлип Виденов се отчете с 12 точки за едва 18 минути игра.