След искането на Министерството на околната среда и водите община Ботевград  да върне 1.6 милиона лева, вчера подобно искане отправи и и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. От МРРБ не признават част от направените разходи по проекта „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически и спортно-развлекателен туризъм“  по Оперативна програма „Регионално развитие“ и искат общината да възстанови  864 643 лева по сметката на министерството. Даден е 14-дневен срок за доброволно изпълнение, а след това ще се пристъпи към принудително изпълние чрез Националната агенция по приходите, се казва в официалното писмо на МРРБ до община Ботевград. Самото писмо е в обем 11 страници, в които подробно са описани мотивите за връщането на парите.
Според констатацията на МРРБ при строителството на музея са изплатени неправомерно 301 хиляди лева по договора с фирмата изпълнител „Европа 7”.  Най-често като нарушение се посочват конкретни случаи на актувани, но неизпълнени количества по договорите, надвишаване и нови видове СМР, разлика между приети и реално измерени количества.


От министерството искат възстановяване на 56 000 лева, които са били изплатени за изготвяне на работен инвестиционен проект за въвеждане на Географска информационна система, а към момента тя не е изпълнена.


Част от проекта  „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически и спортно-развлекателен туризъм” е и възстановката на Боженишки урвич „Последните дни на цар Иван Шишман”. Освен сканадала с фирма „Травъл Медия груп”, която има договор да достави костюми, декори и техническо оборудване за възстановката, от писмото на МРРБ става ясно, че на Боженишки урвич е трябвало да има каскадьорска група и  пиротехнически ефекти. Тъй като те не са изпълени, а средствата  са отчетени, сега общината трябва да върне близо 20 хиляди лева.
На  днешния редовен брифинг кметът Иван Гавалюгов заяви, че от общината ще оспорят искането на МРРБ и внасят жалба в Административния съд.


„Сумата е притеснителна. Ще направим обстоен анализ и ще внесем искане до Административния съд за спиране на процедурата, ще оспорим и начина на налагане на финансовите корекции. Целта ни ще бъде да минимизираме сумата и ако е възможно да отложим връщането на парите във времето.
Чух и аргументите на моя предшественик, който на снощната сесия заяви, че това било практика на МРРБ да орязват всички проекти, като с тези пари финансират други. Според мен това обяснение е несъстоятелно и несериозно” – заяви Иван Гавалюгов.


Проектът „Ботевград – привлекателна дестинация за атрактивен културно-исторически и спортно-развлекателен туризъм“ включваше реставрация на крепостта Боженишки урвич, облагородяване на Урвишка поляна и построяването на беседки, основен ремонт и разширение на пътя от Боженица до Урвич, изграждане на Исторически музей в Ботевград, ремонт на часовниковата кула и др. Стойността на проекта бе близо 4 милиона лева.