С ПРЪСТ В РАНАТА…
Така може на кратко да се определи атмосферата на проведената на 5 юли тази година Отчетно-изборна конференция на Общинската организация на БСП в Етрополе.
Започна се със задълбочен, точен, конкретен и не щадящ истината за работата на партийната организация доклад на председателката на партията Станка Димитрова.
Като продължение на изреченото в доклада и на критичните и самокритични изказвания на делегатите са и Основните насоки за работата на Общинската партийна организация, извадки от които цитирам  по-долу:
„ОбПО претърпя тежка загуба в кампанията “Местни избори 2007 г.”, която се дължи на: неправилната политика на ОбС на БСП при издигане кандидатурите за кмет и съветници; неадекватната ни реакция към протичащите в общината процеси; на незаинтересоваността у някои от членовете на ОбС на БСП към работата на организацията.
Нарушена е структурата на ОбПО – няма учредени ОПО във всички избирателни райони – напр., в кв. Ябланица, кв. Вранещица, кв. Осем, с. М.Искър и Лъга.
Причините са комплексни и са свързани с нерешени в годините вътрешни проблеми. Налице е отстъпление по отношение прилагането на основни партийни норми при осъществяване ръководството на цялостната дейност на Общинската и основните партийни организации, на ОбС на БСП. Нарушени са демократични принципи. Слаба е индивидуалната работа с жителите на общината и решаването на реални проблеми на хората и бизнеса. Налице са сериозни слабости в работата с младите хора и от там проблеми по отношение качествения и количествения състав на организацията. Слабости се допускат и не са потърсени форми за подобряване политическата информираност на членовете и симпатизантите. Занижен е контролът по отношение изпълнението на взетите решения. Проблеми има при осъществяване коалиционната политика и единодействие с ляво ориентираните партии, движения и организации на територията на общината.”

В разискванията по предложените на конференцията материали се включиха Радослав Стоянов, Иван Велев Иванов от Лопян, Лазар Крачунов от Брусен, Димитър Чиков от Брусен, Спас Мулетаров, Борис Йолов от Ямна, Чавдар Крачунов, Георги Нинов и др.
Всичките говориха с болка за сегашното състояние на партийната организация, за работата на Общинския съвет, за резултатите от изборите, за националната, регионална и местна политика на партията и държавното управление.
Целта беше една - излизане от кризата и коренен поврат в партийния живот, който да се отрази и върху състоянието на общината като цяло. „Промяна, пълна промяна на положението!” витаеше през цялото време.
На Конференцията присъстваха 59 от избраните 71 делегата.
Очакваше се да вземе участие и Кирил Добрев, но до края на Конференцията той не дойде.
Освен основния доклад и Насоките, беше представен за обсъждане и доклада на Контролната комисия.
Конференцията избра нов Общински съвет от 19 члена и Контролна комисия от 3 члена. За председател на Контролната комисия беше преизбрана Иванка Долутарова.
Конференцията взе решение председателят на Общинската партийна организация да се избира от Общинския съвет.
Може да се каже, че като цяло конференцията беше добре подготвена и премина в дух на непримиримост, в спокоен, конструктивен диалог и задълбочен анализ за досегашното състояние на партийната организация и с приети конкретни и точни насоки за бъдещата й дейност.