Световната седмица на парите е инициатива, организирана от „Child & Youth Finance International” в партньорство с „Организацията за икономическо сътрудничество и развитие” (OECD), която се провежда ежегодно през втората седмица на месец март. 


Целта е чрез забавни и интерактивни дейности децата и младежите да научат повече за парите, спестяването, създаването на умения за работа и предприемачеството. 


Учениците от III-г и IV-г от ОУ "Н. Й. Вапцаров", Ботевград с класни ръководители Лилия Костадинова и Христина Велчева се включиха в инициативата „Седмица на парите” като проведоха съвместни занятия под мотото „Включи се! Спестявай умно!”. В три тематични занятия учениците разбраха, че да се спестява е нужно и разумно. В тях се породи идеята да направят дърво на парите. Интересна беше и идеята за „спестовен буркан”. Учениците работиха в екипи и изработиха две табла. На едното изобразиха дървото, в листата на което записаха своите изводи. На другото нарисуваха касичка – „спестовен буркан“, в който поставиха всички свои нужди и желания. Част от младите предприемачи изработиха касички, в които да спестяват.  


Децата нарисуваха рисунки за участие в конкурс, организиран от Джуниър Ачийвмънт България. Надпреварата е на тема "Моята касичка".


Текст и снимки: ОУ "Н. Й. Вапцаров" - Ботевград