От вчера започна асфалтиране на дупките по пътния участък зад завод от ЕПИК, между Врачеш и Скравена. Полагането на асфалта се извършва по съвсем нова технология. Всъщност фирмата, която я прилага, е тук по покана на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.  Целта е да демонстрира новия метод за асфалтиране на дупки.


„Прилагаме така наречената инжекционна технология, при която се използва катионна емулсия. Всъщност тук е тайната. Това е студена, положително заредена емулсия, с дълбокопроникващи свойства, която при полагане, се разпада на съставните си части и се стяга на момента.  Автомобилите могат да преминават веднага. Ние не използваме готов асфалт, той се произвежда в момента на полагането. Технологията е следната – изчистваме дупката, полагаме емулсия, която запечатва водата да не прониква отдолу, заздравява дори почвата, след това започва под много силно налягане да се впръскват камъчета. В момента на излизането им се инжектира емулсия, която облива целия камък. Това нещо, когато се набива със скорост над 100 км/ч, просто се запечатва и почти няма въздух между камъчетата, което гарантира плътност и здравина. Емулсията се разпада и веднага се втвърдява. Камъчетата, които са пръснати наоколо, служат за изравняване на този слой. При тази технология не се налага предварително изрязване на дупката. Обработва се самата дупка. Дори да е по-скъпа технологията, крайният резултат е до пет пъти по-евтин. Освен че не се изрязват дупките, няма извозване на асфалт и методът е екологичен”, обясни Баки Бедел - собственик на фирма „Б и Б Братя България”


Гаранцията, която фирмата дава, е две години, но петгодишния й опит в други градове на страната – София, Дупница, Бургас, показва, че по тази технология дупките се запечатват за много по-дълъг период.


„Предимството на тази технология, че ако предварително е валял дъжд, това няма да попречи на работата. Отрицателните температури също не се пречка, стига да няма лед и сняг в дупките. Работа се преустановява само когато завали дъжд. Друго предимство е, че изключително бързо се работи. Това, което другите правят за един месец, ние го правим за два дни”,  обясни още Баки Бедел. Той сподели още, че технологията е новозеландска и се прилага в много държави. Фирмата внася машините за асфалтиране и организира обучения на работници за използване на новата технология.