Кандидатстването за студентски стипендии за летния семестър, финансирани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, започва от утре, 10 май, и ще приключи на 30 май т. г. Днес даваме старт на фаза 1 на проекта „Студентски стипендии“ , който е на стойност 26 млн. лв. и покрива три семестъра – летния на 2015/2016 г. и цялата 2016/2017 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на пресконференция днес.Тя обясни, че стипендиите с европейско финансиране ще са два вида – за успех и за специални постижения. Чрез предоставяне на стипендии за успех ще се стимулира обучението в 32 приоритетни професионални направления, в които има дефицит на кадри за икономиката. Целта е тези специалности да станат по-привлекателни, а следването в тях – по-достъпно и качествено.


Месечните стипендии за успех ще са по 120 лв., средствата за тях са за 151 500 стипендии на обща стойност малко над 18 млн. лв. Тъй като някои студенти ще взимат стипендия за целия семестър, а на други им остават няколко месеца до завършването, не е възможно да се изчисли точният брой на студентите, които ще получат стипендии, обясни вицепремиерът.


Вторият вид стипендии за постижения е за всички професионални направления. Те са за студенти, показали специални постижения в науката, инженерно-техническите дейности, педагогическите науки, иновациите и предприемачеството, изкуството, културата и спорта. За тези стипендии са предвидени малко над 6 млн. лв. или 30 300 еднократни стипендии по 200 лева. Всеки студент има право да кандидатства в рамките на един семестър най-много за 3 стипендии за специални постижения или за сумата от 600 лв. 


Стипендиите по проекта ще се отпускат независимо дали студентите от всички специалности получават стипендии и награди за успех, финансирани от бюджета, за които държавата отделя близо 18 млн. лв. годишно.


Досега студентските стипендии с европейско финансиране се отпускаха през ОП „Развитие на човешките ресурси“, сега за първи път са по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ и затова са съобразени с конкретни резултати и политики в образованието.  


 


Целта на проекта е с европейско финансиране да се насърчат младите хора да развиват творческия си потенциал и иновативност чрез създаване на атмосфера на академична конкуренция, както и да се създадат условия за намаляване на диспропорциите между актуалните потребности на трудовия пазар и профила на обучение във висшите училища в момента, обясни министър Меглена Кунева. Проектът отговаря на дългогодишните критики на Европейската комисия, че се отпускат пари на калпак без добавена стойност. Той е обсъден и одобрен както от ректорите, така и от Националното представителство на студентските съвети, допълни тя.


Ръководителят на проекта Пламен Славов обясни, че за стипендиите ще се кандидатства онлайн на адрес http//eurostipendii.mfn.bg


Студентите ще се регистрират в системата и ще попълват формуляр за стипендия за успех или за стипендия за специални постижения.


Класирането ще е на 21 юни, а стипендиите ще бъдат преведени до 15 юли 2016 г., се посочва в информация, предоставена от Министерството на образованието и науката.