На 12 и 13 май 2016г. в гр. Арад, Румъния, за четвърта поредна година се проведе международен панаир на тренировъчните фирми под наслов „Практикуваме сега, а в бъдеще – учители“. 


ПГТМ "Христо Ботев"-Ботевград бе представена от учебно-тренировъчно предприятие "Престиж" ООД с предмет на дейност – Търговия с мебели, килими и осветителни тела за дома, градината и офиса, както и за увеселителни заведения.  Участваха 7 ученици с ръководители – Диана Къндева и Милена Андонова.


„Освен учебно-тренировъчни фирми, в панаира участваха и представители на реалния бизнес и университети от Румъния и Унгария. Това е една чудесна идея, чрез която университетите рекламират своите специалности, фирмите представят своя предмет на дейност, а учениците имат възможност да покажат умения, знания, способности и идеи, и да направят своя избор за бъдещото си развитие. Наред с образователните практични дейности учениците създават нови запознанства, срещат се с други култури и имат възможност да подобрят познанията си по чужд език”, споделиха от ръководството на училището. 


Събитието бе уважено от представители на Министерството на образованието, на Инспектората по образование, на отделите по образование и култура в общините на област Трансилвания, декани на университети, директори на училища и учители.


Панаирът бе посетен от ученици от различни гимназии, граждани, представители на бизнеса и бюрата по труда, които попълваха анкетни карти и събеседваха със служители от учебните фирми.


На изложението фирмите  се състезаваха в няколко направления:


- най добър каталог


- най-представителен щанд


- най-добро обслужване


- най-добър website


- най добро презентиране на фирма.


Фирма "Престиж" ООД се представи отлично и спечели първо място за WEBSITE и специална награда за  Комуникативни умения, сключване на сделки и екипна работа.


Йоан Горанов от 11”д” клас, президент на фирмата, и г-жа Милена Андонова, преподавател, участваха със свои доклади в конференция „Опитът ми в учебно-тренировъчна фирма“, които ще бъдат публикувани в книга, която ще бъде предоставена на националната библиотека, където всеки ще има достъп до нея.


По време на престоя си в гр. Арад учениците разгледаха икономическата гимназия-организатор на събитието, забележителностите в района и присъстваха на автомобилно рали, организирано от общината.