Спазвайте изискванията за закаляване на морето, за да не се стига до инфекции


Променливото време, което наблюдаваме напоследък, влияе изключително отрицателно на децата. Съпротивителните им сили и без това са намалени след зимата, а големите температурни амплитуди ги правят уязвими към вирусните инфекции, които са в изобилие през пролетно-летния сезон. Те толкова често вече боледуват, че чак е плашещо. Най-много страдат малчуганите между 0 и 3 г., защото са с най-слаб имунитет. Това споделя д-р Стойна Петрова, специалист по педиатрия, началник на детското отделение в МБАЛ-Ботевград.


Нездравословният начин на хранене е основната причина за тази тревожна тенденция. Децата ядат еднообразни и вредни храни, пазарът е пълен с храни боклуци, особено сладки. „Във връзка с това само за около година и два месеца открих диабет на петима мои пациенти - на 3 от тях през миналата година и на двама през тази. Най-малкото дете е на 6 г., а най-голямото на 14 г.”, констатира д-р Петрова.


Друга предпоставка за често боледуване е липсата на закаляване. Много семейства нямат възможност да осигурят морска или планинска почивка на децата си, а това е вид закаляване. Живеещите в градовете не могат да използват простора и предимствата на селото, което също оказва влияние.


Херпангините и чревните инфекции с диария са най-разпространените през лятото


Заради нестабилното време вирусите имат добра почва за развитие и се целят в най-слабите места на децата - горните дихателни пътища и гастроинтестиналния тракт. Не са за подценяване и бактериалните стомашно-чревни инфекции - дизентерия, салмонела. Обикновено те са вследствие на прием на заразени хранителни продукти и мръсни ръце.


На морето инфекциите се получават, защото децата се хранят на нерегламентирани места, а освен това неправилно се закаляват на морето. Отивайки на плажа, веднага влизат във водата, не се съобразяват с часовия пояс на морското закаляване. А именно, че трябва да се излагат на слънце до 10,30 ч. и след 17,30 ч. През останалото време да си почиват, и то на закрито пространство, защото вредата от слънцето е по-силна от ползите. „Прегряването, изгарянето - всичко това срива детския имунитет и се започват вирусните инфекции - херпангините, диаричните симптоми”, категорична е д-р Петрова. „Добри” носители на инфекции са и пясъкът, и морската вода. „Детето се покрива от главата до петите с пясък, майката го измива с морската вода, като половината е изядена от него”, уточнява специалистът.


Климатиците също са причина за боледуване


Според д-р Петрова те са много опасни, защото филтрите не се почистват както трябва, а са мощен инкубатор на вируси. Но основната причина педиатърът да не ги одобрява е температурната разлика, която се получава отвън навътре и отвътре навън. „Климатикът поддържа 22 градуса - комфортът на родителите и децата в стаята. Навън е 30 градуса. Тази разлика между 8 и 10 градуса влияе изключително зле на кръвоносната система и създава големи условия детето да се разболее”, категорична е лекарката.


Важно е вирусната инфекция да бъде лекувана още в началото


Ако още в началния стадий на всички вирусни инфекции родителите веднага се обърнат към лекар, състоянието може да бъде овладяно само с хомеопатични и симптоматични лекарства. При стомашно-чревните инфекции дългогодишният й опит показва, че ако в самото начало се започне комбинацията от хомеопатичните медикаменти Гастрокинд и Коликинд, съчетани с някакъв пробиотик и диета, нещата могат бързо да бъдат овладени и да не се стига до усложнения. Гастрокинд се справя с разстройството и повръщането, а Коликинд премахва стомашните болки, предизвикани от неразположенията.


При херпангините детето обикновено идва с болки в гърлото и температура, спира да се храни, защото го боли при преглъщане, и мястото трябва максимално бързо да се обезболи. Това става с локални спрейове за гърло, таблетки за смучене. Д-р Петрова много успешно използва комбинацията от хомеопатичните лекарства Инфлуцид и Тонзилотрен, съчетани с Шуслерова сол №3 железен фосфат на Немския хомеопатичен съюз. Инфлуцид ефикасно лекува симптомите на вирусната инфекция, Тонзилотрен премахва болката в гърлото и предпазва от усложнения, а сол №3 овладява възпалението още в началната му фаза и температурата.


„Разбира се, когато родителите дойдат на втория-третия ден, температурата продължава да бъде висока, състоянието е по-усложнено, може да започне възпаление на ушите, инфекцията да слезе надолу по дихателните пътища. Тогава вече, след като е изследван гърлен секрет или е направен някакъв друг тест, доказващ бактериална инфекция, към хомеопатичните лекарства задължително трябва да се включи антибиотик. Но резултат не се получава, ако той се назначи на сляпо”, уточнява педиатърът.


А според д-р Петрова антибиотиците са голям бич. По нейни наблюдения в България много от лекарите все още нямат практиката да използват бързите тестове за бактериална инфекция. „Винаги, когато искам да изпиша антибиотик, използвам CRP тест. Той дава някаква информираност на лекаря, макар и не най-точна, че има бактериална инфекция”, споделя тя. Освен това според нея гърленият секрет не всеки път се взима правилно - сутрин, на гладно и жадно, без да е мита устната кухина.


Много от родителите водят децата си на лекар чак на третия-четвъртия ден, някои от тях вече са самоназначили някакъв антибиотик или директно искат да им бъде изписан такъв, без да изчакат да видят дали наистина той е наложителен. А това е особено тревожно, защото, ако не се обърне сериозно внимание върху контрола на поставянето на антибиотична терапия, ще се сбъднат прогнозите, че в съвсем близко бъдеще хората ще умират дори от най-банални наранявания заради високата резистентност към тези лекарства.


Бактериалните стомашно-чревни инфекции изискват хоспитализация


Те протичат много по-драматично и при малките деца бързо се стига до дехидратация. Симптомите са отпадналост, детето не приема никакви течности, повръщането и диарията продължават въпреки предприетото перорално лечение, болките в корема са силно изразени, появява се температура. Затова д-р Петрова е категорична, че в такива случаи, към хомеопатичните лекарства и пробиотика задължително трябва да се даде хидратиращ препарат и да се включи венозна система с електролити и соли, които да балансират обезводняването.


Много е вредно родителите да търсят съвети в интернет сайтовете и форумите


А тази практика е изключително модерна напоследък, предизвиква страхотен смут сред майките и взимане на неправилни решения. „Как да им обясниш, че това е много вредно и че е по-добре да повярваш на лекаря отсреща, да го смениш дори, ако не го харесваш, но не и да самоназначаваш лечение на детето си на базата на написаното от някоя майка, решила да даде съвет във форума! Не зная как да предотвратя това да се случва. А тази практика влияе върху психиката, настроението, оформянето на мирогледа на родителя по някакъв начин”, обезпокоена е д-р Петрова.


Съвети преди тръгването към морския бряг


Всяка година д-р Петрова прави списък на родителите, потърсили нейния съвет, с най-необходимите за морската почивка неща. А той включва Инфлуцид, чийто прием да започне още от тръгването, за да се защитят от вируси, Гастрокинд и пробиотик в случай на стомашно-чревни проблеми, хидратиращи и температуропонижаващи препарати, слънцезащитни кремове. И задължително ги моли да спазват часовете за излагане на слънцето. Съветва ги да не ядат храна отвсякъде, а ако детето е под 1 г., да се храни само с готови бебешки специализирани храни, чието качество е гарантирано. И не на последно място напомня, че спазването на добра лична хигиена е особено важно.