Д-р Вася Вутова завършва медицина през 2015г. Придобива специалност по психиатрия и  магистърска степен по здравен мениджмънт. Понастоящем работи в Психиатричната клиника, УМБАЛ „Александровска“- гр. София. Успоредно с непосредствената си практика, разработва дисертационен труд за психичните нарушения при редки неврологични заболявания.

Д-р Вутова, каква е Вашата връзка с Ботевград?

Родена съм в гр. София, но съм израснала с най-близките си хора в гр. Ботевград. Чрез моите близки, за мен Ботевград е центърът на света, а с природата си и местните хора е райско място за живеене!

Защо един млад лекар се насочва към психиатрията като специалност? Какъв беше Вашият мотив?

Според мен, един човек, за да избере да следва медицина, трябва истински да обича хората, а за да се реализира като медик, трябва да има вътрешна потребност да им помага. Останалото са детайли. Аз през цялото си следване имах голям интерeс към невронауките и това, може би, предопредели професионалната ми реализация.

В работата си с какви най-често психични проблеми на хората се срещате?

В практиката си се срещаме с психични проблеми на хората от всякакаво естество, но психиатрите сме длъжни да открием и изолираме клиничния проблем, след което да помагаме с терапия.

Според неофициална статистика  през последите 10 години броят на депресивно болните в България се е увеличил с около 20%. Каква е причината според Вас?

Наистина, депресивните разстройства са много разпространени навсякъде по света. Причините винаги са комплексни и не винаги ясни. Според медицинските етиологични критерии, се открояват два главни фактора за възникване на депресивно разстройство: стресогенно житейско събитие, свързано с внезапна индивидуално значима загуба  и наличие на по-висока емоционална чувстителност като личностова характеристика.

Могат ли самоубийствата да се предотвратяват?

Има строги правила за оценка и терапевтични мерки за предотвратяване на риска от самоубийство при всеки диагностициран пациент с психично разстройство. Въпреки това, самоубийствата най-често се срещат при психично болни. Това е и най-големият риск за живота при психичните заболявания. Поради многото психосоциални предпоставки за извършване на самоубийства, освен медицината, семейството и обществото също трябва да са ангажирани с предотвратяване на този риск.

Как трябва да реагират хората от семейството, ако усетят, че техен близък става тревожен, затворен, яде по-малко, лошо спи...

Задължително трябва да се потърси лекарска консултация.

Почти две години живеем в условията на пандемия. Как „новата нормалност” се отразява на психичното ни здраве?

Естествено негативно. С пандемията в нашето ежедневие възникват две допълнителни твърде стресогенни явления – социална изолация и преживяване за реална опасност за живота. За съжаление, най-ефективният научен метод за преодоляване на пандемията – ваксинирането, остава много недооценен в нашата страна.

Какъв съвет бихте ни дали, за да пазим не само физическото, но и психичното си здраве?

Средствата на съвременната медицина са твърде големи. Едно от тях обаче е съвсем достъпно за всеки един от нас и се свежда до провеждане на антистресова физикална терапия: ежедневно тренировъчен тип физическо натоварване, индивидуално съобразено и леко по интензивност.