Преговорите между МОН и представителите на синдикатите за учителските заплати се провалиха.

След 3-часови разговори не се стигна до споразумение.

Преговорите ще продължат в неделя от 11 часа.

По-рано днес стана ясно, че Министерството на образованието и науката предлага за 2008 увеличение с 32% на заплатите на учителите, като то е разделено на два основни етапа.

Това е записано в проект за споразумение, което просветният министър Даниел Вълчев предлага на представители на синдикатите за прекратяване на ефективните стачни действия, които до момента траят 10 дни.

МОН предлага учителите и непедагогическият персонал да получат от 1 януари и 1 юли по 10 на сто увеличение на заплатите, като към тези дати преподавателите ще получат и средно по 5 на сто от диференцираното заплащане. Така увеличението за учителите през 2008 г. ще бъде около 32 на сто.

Според Даниел Вълчев при поетапно увеличение от 32% през следващата година ще се стигне до начална учителска заплата от 362 лева. Средното брутно възнаграждение ще стане 530 лева, а заплатите на някои учители, възползвайки се от диференцираното заплащане, ще достигнат над 900 лева. В ЕС между 90 и 120% от БВП на глава от населението отива за учителски заплати, а при нас в момента е 84% и ние трябва да се стремим той да стане 100%, каза Вълчев.

Президентът на КТ “Подкрепа” Константин Тренчев потвърди, че синдикатите продължават да настояват за увеличение на работните заплати от 1 октомври и поетапно повишаване на възнагражденията през следващата година, докато достигнат 100%.

Възможно е да дадем увеличение от 1 октомври, но това ще стане факт, едва когато се разберем и за равнището на работните заплати през следващата година, каза Вълчев.

Според синдикатите увеличението може да бъде постигнато на базата на натрупаните икономии от 70 млн. лева в сферата на образованието.

Все още няма точни данни за реализираните излишъци от общините, посочи Вълчев. Те могат да се очакват след 15 октомври.

Синдикатите настояват още 5% от БВП да бъде разпределян за средното образование. Според тях това се налага, защото в момента едва 3.28% от БВП отиват пряко за средното образование от общо 4.18%.

Министърът на образованието Даниел Вълчев предложи на синдикатите споразумение, което предвижда създаване на законово задължение от 1 януари 2008 г. всички общини да създадат делегирани бюджети за всички училища, като най-малко 80% от средствата, определени по единните стандарти, да се предоставят на разположение на съответното училище.

След новината за провалените преговори отново около 8 хиляди учители се събраха на протест в пространството между МС и Президентството. Днес е десетият ден от протестите на работещите в средното образование с искания за увеличение на заплатите.

Николай Николов, председател на Софийския стачен комитет на учителите и говорител на ЕНСК, разказа пред протестиращите как са се провели разговорите в МОН с Даниел Вълчев, като след всяко свое изречение даваше тон за поредните скандирания „Оставка!“, „Всеки ден ще е така до победата!“ и „Дайте ни парите ни!“.

Учителите разбраха, че следващите преговори са насрочени за 7 октомври от 11 часа и според договорката би трябвало да приключат до 12 октомври, съобщи Аспарух Томов от ЕНСК.

През цялото време- вече по традиция, учителите надуваха свирки, биеха звънци, а при споменаването на името на министър Вълчев правеха с ръка римския знак за смърт на гладиаторската арена.