Административен съд – София област отмени като незаконосъобразна точка 2 от решението на Общинската избирателна комисия, според която мястото на Стоян Иванов, който напусна групата на МК „ОББО” в Общинския съвет и стана независим общински съветник, а след това пожела да напусне местния парламент, остава незаето до края на мандата. Правораздавателният орган постанови ОИК да заплати на Цонка Докова – кандидат за общински съветник от листата на МК ОББО, и на Йордан Йорданов – общински съветник от същата политическа формация, оспорили решението на комисията, по 600 лева за направени разноски по делото.


ОИК ще обжалва решението на съда в законоустановения 7-дневен срок, който изтича днес – 20 юли. Това съобщи адв. Мария Колева – председател на ОИК Ботевград.


„Такова абсурдно решение, постановено извън закона, не съм срещала в практиката си. При постановяване на решението си съдът би трябвало да обсъди разпоредбите на чл.458, ал.4 от ИК, а именно дали е налице приложението на тази разпоредба и за Стоян Йорданов Иванов, който  е придобил статут на независим общински съветник. Ако се прочете решението ще се види, че съдът формално се е произнесъл, като единствено е пресъздал съдържанието на жалбата на Цонка Докова и доказателствата, приложени от нея, без обаче да обсъди предмета на делото, а именно налице ли са основанията за приложение на чл.458, ал. 4 от ИК спрямо Стоян Йорданов Иванов като обявен впоследствие за независим общински съветник”, коментира адв. Колева. Тя се обоснова така: „С решение №236 от 16.06.2016г. ОИК Ботевград, на основание чл.458, ал. 4 от ИК, прекрати предсрочно пълномощията на общинския съветник на Стоян Йорданов Иванов. ОИК реши мястото му да остане незаето до края на пълномощията на местния парламент. За да стигне до това решение, което е прието с мнозинство, ОИК прие, че общинският съветник е независим, имайки предвид приложените по делото доказателства, с които е бил станал вече такъв. Всеки общински съветник може да се обяви за независим. В този случай съветникът е задължен да информира писмено председателя на Общинския съвет, който обявява пред съвета полученото заявление, с което общинският съветник желае да напусне групата и да стане независим. В случая Стоян Иванов със заявление с вх. № 0805-1031/19.05.2016г. до председателя на Общински съвет - Ботевград информира същия, че напуска групата на ОББО и се обявява като независим със следните мотиви, а именно, че желанието му е породено от грубия натиск, който му се оказва от отделни съветници от групата да гласува различно от своето вътрешно убеждение и в противоречие с интересите на жителите на общината, а в случаите, когато е гласувал различно от групата, е обиждан и нагрубяван.
От приложения препис извлечение от Протокол №10 на Общински съвет Ботевград, председателят е изпълнил законните си задължения, като е уведомил Общинския съвет за това, че  Стоян Иванов напуска групата на МК ОББО и остава като независим общински съветник. Председателят на Общинския съвет уведомява ОИК с писмо с вх.№0806-1029 от 14.06.2016г., в което посочва, че съгласно чл.16,ал.2 от Правилника за организация и дейност на ОбС и взаимодействието му с Общинска администрация - Ботевград: „Председателят на Общинския съвет обявява състава и ръководителите на групите, както и промени в тях на заседание на Общинския съвет”. Или с горните действия председателят на Общинския съвет е обявил Стоян Иванов за независим общински съветник. При постановяване на решението си съдът изобщо не е обсъдил въпроса относно обстоятелството, че Стоян Иванов  е вече независим общински съветник и в този случай действат разпоредбите, касаещи независимите общински съветници. Липсват мотиви на съда  относно предмета на спора, посочен по горе, което е достатъчно основание за отмяна на решението на АССО. Освен това в решението на съда не се посочва, че на мястото на Стоян Иванов в Общинския съвет трябва да влезе следващият от листата на ОББО.”.


"При постановяване на решението си ОИК се съобрази с обстоятелството, че е налице законодателен пропуск или непълнота по смисъла на чл.46 от Закона за нормативните актове, за да се приложат по аналогия разпоредбите на чл.458, ал.4 от ИК, тъй като разпоредбата касае „...избран като независим кандидат...”, поради което мястото му остава незаето до края на пълномощията на общинския съвет. Може да се приеме, че разпоредбата на чл.458,ал.4 от ИК е относима към изобщо „независим” общински съветник, поради което същата е приложима по аналагия и спрямо станал впоследствие независим, както е в случая със Стоян Иванов", поясни Мария Колева. 


Председателят на ОИК Ботевград съобщи, че е депозирала три молби, свързани с делото, пред Административния съд – за отлагане на заседанието, с искане за промяна на местната подсъдност и с искане за отвод на председателя и съдия-докладчик на състава.


„Подадох молба за отлагане, тъй като в същият ден бях ангажирана по други две дела, а именно гр.д. №391/2016г., по описа на РС-Ботевград от 10.30 часа, както и по гр.д. №7293/2015г., по описа на СРС, 86 състав., за 15.00 часа. В молбата посочвам, че делото може да се гледа на следващия ден, а именно 07.07.2016г., което означава, че  не съм имала намерение да забавя делото. Въпреки молбата съдът дава ход на делото. Не само че дава ход на делото, но и постановява решение, което означава отказ от правосъдие”, обясни адв. Колева.


С втората молба тя настоява делото да се гледа в друг съд, защото смята, че то, като други дела, свързани с бившия кмет на Ботевград, е с предопределен изход.  Председателят на ОИК подкрепя думите си като визира делото за предсрочно прекратяване на правомощията на Георги Георгиев като кмет на Ботевград. 


„Производството срещу бившия вече кмет на община Ботевград беше насрочено за 15 октомври 2015 г., а именно 10 дни преди окончателните резултати от местните избори за кмет и общински съветници, като ми беше определена среща с председателя на Административен съд - София област от политическа партия, свързана с Георги Георгиев, с искане председателят на АССО да ми съдейства за решаване на делото в негова полза. Не си спомням точно денят, но беше края на септември 2015г., аз се срещнах с председателя на АССО. Защо приех да се срещна, целта ми беше лично да се убедя, че определени политически партии и правителствата упражняват натиск върху съдиите как да се решават делата. 
Горното се потвърди от действията на съдията по делото относно образуването и насрочването на делото, както и абсурдното решение на състава по адм.д. № 615/2015 по описа на АССО, тъй като съставът по делото е приел, че протестът на прокуратурата е процесуално недопустим. Пълен абсурд! Татяна Михайлова,  съдия по адм.д. № 615, наруши закона, като не се съобрази с разпоредбите на чл.459 от ИК и насрочи делото, образувано по протест на прокурор при Окръжна прокуратура, относно предсрочното прекратяване на пълномощията на кмета на Община Ботевград Георги Цветанов Георгиев, избран с Решение№222 от 24.10.2011г.на ОИК-Ботевград, за дата почти пет месеца след законния срок по чл.459, ал.5 и ал.11 от ИК.”, пише Мария Колева в молбата до Административния съд

Причината да иска отвод на председателя и съдия-докладчик на състава по делото за мястото на Стоян Иванов в ОбС – Мирела Георгиева, е, че преди време е подала жалба срещу нея до Висшия съдебен съвет.


„Съдът докладва молбите и без да изложи каквито и да било мотиви, оставя без уважение същите, но, забележете, изпраща препис от Определението до Висшия адвокатски съвет за дисциплинарно производство срещу мен. Приемам това действие за абсурдно и тенденциозно отношение към мен. То доказва беззаконието в нашата държава, гнилостта, некомпетентността и корупцията в съдебната система”, каза в заключение адв. Мария Колева.
 


Решението на Административен съд – София област може да прочетете тук:http://212.122.175.110/delovodna_sistema.nsf/9d267e4b122d72d7c2257f3900311223/434b05d681e0f525c2257ff100203ed9?OpenDocument