Както вече съобщихме, общинският съветник от групата на БСП Лъчезар Лазаров отправи на последната сесия питане към кмета на общината относно безопасността на движението и изграждането на пешеходни пътеки в района на СОУ „Христо Ясенов”.
Веднага след сесията качихме питането на нашия сайт, а сега качваме и отговора на кмета Димитър Димитров.
 
ДО
Г-Н ЛЪЧЕЗАР ЛАЗАРОВ
ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК В ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ 
ЕТРОПОЛЕ


ОТГОВОР
на питане от Лъчезар Лазаров – общински съветник от „БСП”
в Общинския съвет – Етрополе



ОТНОСНО: Безопасност на движението и изграждане на повдигнати  
                        пешеходни пътеки в района на СОУ „Христо Ясенов”


УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЛАЗАРОВ,
Поддържането на уличната мрежа, в това число и на пешеходните пътеки на гр. Етрополе е основна задача на Общинската администрация. Последните години състоянието на инфраструктурата в града е значително подобрено, особено след цялостната реконструкция на бул. „Руски” и бул. „Малък Искър”. От друга страна, това е предпоставка за увеличаване на скоростта на моторните превозни средства. Отчитайки този факт и това, че безопасността на децата и учениците са от най-голяма важност, въпросът с обезопасяването на пешеходците в района на училищата и по специално в района на СОУ „Хр. Ясенов” бе разгледан на заседание на Местната комисия за обществен ред, сигурност и безопасност на движението. Комисията взе решение да бъде проучен реда за изграждане на изкуствени неравности – повдигнати пешеходни пътеки в района на СОУ „Хр. Ясенов”. За още по-голяма сигурност на гражданите се предвижда поставянето на видеонаблюдение на възлови точки на територията на Община Етрополе. 
В резултат на проучването са изпратени писма до ОПУ - София и ОД на МВР – София и съответно бяха получени становища в Община Етрополе.  На 20.06.2016 г. междуведомствена комисия извърши оглед и взе решение къде да се изградят повдигнати пешеходни пътеки. Комисията реши да бъде изготвен проект, който в момента е в процес на изработване. Същият  следва да бъде съгласуван с ОПУ – София и сектор „Пътна полиция” при ОД на  МВР – София.
Поддържането на пешеходните пътеки в гр. Етрополе се възлага на   общинското дружество „МИР-И” ЕООД.
Освежаване на пешеходните пътеки е извършено през месец април и се предвижда да бъдат отново освежени през месец септември, преди започване на новата учебна година.



ДИМИТЪР ДИМИТРОВ:  /п/
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ