Тази сутрин тържествено бе открита новата академична 2016/2017 година в Колежа по енергетика и електроника (база Ботевград) към Технически университет – София. Студенти, преподаватели и гости изслушаха на крака студентския химн. Последва приветствено слово на доц. д-р Павлинка Радойска - ръководител катедра при висшето училище. Специално за първокурсниците тя направи кратко разяснение по организацията на учебния процес и реда в колежа, след което представи преподавателите и административния състав. Доц. Радойска информира студентите за проектите, по които работи колежът. 


Поздрав към своите колеги отправи и Станимир Христов – председател на Студентския съвет в КЕЕ. Той представи накратко дейността на Съвета и обяви, че тази година предстои избор на ново ръководство на представителния орган на студентите.  


Колежът по енергетика и електроника посреща студенти за 27-ма поредна година. В началото започва като Полувисш институт по микроелектроника, а след това става Обединен технически колеж. От 2008 г. е преименуван на Колеж по енергетика и електроника.


В момента в КЕЕ се обучават 110 студенти по специалност „Приложна електронна и компютърна техника”. От тях близо 75% са жители на Ботевград и общината, а останалите са от София, Перник, Плевен, Враца, Монтана. Обучението е в редовна форма и се провежда в събота и неделя, което дава възможност на студентите да съчетават работата с образованието си. 


Завършилите получават образователно-квалификационната степен „Професионален бакалавър” и имат право да продължат образованието си за придобиване на магистърска степен по направление „Електротехника, електроника и автоматика”. 


От създаването на висшето училище досега неговите възпитаници наброяват 980 човека. Почти 50% от тях продължават своето образование в ТУ-София, ТУ-Габрово, УНИБИТ, ВТУ-София, ХТУ и др. По-голяма част от възпитаниците на колежа успяват да се реализират по специалността си въпреки динамичните и трудни икономически условия. Те работят в държавни и частни фирми като организатори производство, хардуерна и софтуерна поддръжка на техниката, оператори в кабелни телевизии, системни администратори, програмисти, учители. Някои отварят собствени фирми за компютърни и интернет услуги. Малко от завършилите се ориентират в други области.


Тази академична година приемът на студенти ще продължи до края на месец септември, съобщиха от ръководството на КЕЕ.