Платена публикация


 


Кандидат-президентската двойка Трайчо Трайков – Съби Събев се срещнаха вчера със свои симпатизанти в Ботевград. Срещата се състоя в зала “Венера“ на хотел “Ботевград“.  Трайчо Трайков и генерал Съби Събев бяха придружени от Найден Зеленогорски - председател на парламентарната група на Реформаторския блок и Стоил Яков - председател на предизборния щаб на ДСБ. 


“Ние сме  изключително горди, че имаме такава двойка за тези президентски избори Хора, които освен с висок професионализъм, се отличават и с висок морал – нещо, което все по-рядко се среща в българската политика“, подчерта Найден Зеленогорски при представяне на кандидата за президент Трайчо Трайков и на кандидата за вицепрезидент Съби Събев. 


От своя страна Трайков благодари на присъстващите, че са отделили от времето си, за да дойдат на срещата. “Освен израз на интерес, за мен това е и знак за подкрепа“, каза кандидатът за президент. 


В изказването си пред ботевградчани Трайчо Трайков заяви, че основният проблем на България е със справедливостта. “Това всеки го вижда през своята собствена призма. Хората, които разбират от Конституция и от държавно устройство,  знаят, че става дума за необходимост от съдебната система и правосъден ред. Други хора, на които това не им е работата, просто изхождат от конкретно нещо, което те са преживели, нещастие или проблем, който са имали. Но така или иначе, на всички им е ясно, че нещо не е наред. Аз мога да Ви кажа, че това, което не е наред, е именно в системата на правораздаването, работата на държавните органи, на тези, които са призвани да съблюдават това, че правилата са еднакви за всички и се спазват от всички. Това е основната работа на президента – да контролира законите, които произвежда Народното събрание. Ако те не са в интерес на всички, а само на малка група хора със специални интереси, тогава президентът задължително трябва да ги връща, каза кандидатът за президент на Реформаторския блок. –Стигаме и до това как тези закони се прилагат. В България нещата не са никак добре. Когато човек има проблем със съда, не си търси адвокат, а си търси прокурор или съдия. Това е нещо, което удря директно в джоба, освен по усещането за справедливост. Заради това състояние на системата за правораздаване стават възможни неща като четири милиарда КТБ, три милиарда неизгоден договор за доставка на газ, между един и половин милиард годишно в джобовете на картела на горивата, 20-30% данък ДПС от всички обществени поръчки и т.н., което в крайна сметка води до това България не само да продължава да е най-бедната държава в Европейския съюз, но и най-бавно да се доближава до средното ниво за Европейския съюз“, допълни Трайчо Трайков. По негови думи, за годините, откакто сме членове на ЕС, България се е доближила с 6%, през това време Румъния се е доближила с 13%, а страни като Словакия, Литва, Латвия, Естония – с 20%. 


“Другата основна област, която смятаме, че президентът може оглави като държавник и когато е необходимо да поема стратегическа инициатива, е външната политика, както е по Конституция. За нас е извън всякакво съмнение, че бъдещото ни е в организациите на западния свят, на свободните демократични държави – ЕС и НАТО. Нашата отговорност е и да защитим това, което имаме, и нашият глас да е по-ясно отчетен при вземането на решения в тези организации“, подчерта Трайков.


По отношение на сигурността на България генерал Съби Събев, който е първият военен представител на страната ни в НАТО, бе категоричен, че можем да бъдем напълно спокойни, че сме в организация, която на сто процента може да ни защити. 


“Въпросът е страните, членуващи в НАТО и ЕС, да си отстояват националните интереси максимално, без обаче да пречат за постигнатото на консенсус при вземането на съюзни решения в тях. Тези решения са в интерес на всяка една държава“, заяви генерал Събев.


Кандидатът на вицепрезидент посочи, че друг въпрос, който отстояват с кандидата за президент, е да се работи тясно с българите в чужбина. “Само заедно ние можем да изградим една европейска държава“, подчерта Съби Събев. 


В хода на срещата бе дадена думата на присъстващите за въпроси към кандидат-президентската двойка. Първото питане, отправено към Трайчо Трайков, бе дали той би инициирал референдум и по какъв въпрос. Г-н Трайков отговори утвърдително, като обясни, че са необходими отговорност и култура при използването на този инструмент на пряката демокрация. Той бе категоричен, че няма да организира референдум по въпроси за оставането на България в НАТО и ЕС, като се аргументира така: “Необходимо е политиците да носят своята отговорност на лидери и държавници. Много изкусително е понякога да прехвърлиш горещия картоф на хората, да не им обясниш точно за какво става дума, да им пуснеш някакви вестникарски или популистки аргументи и после да се чудиш какво да правиш, както се случи във Великобритания. Там никой не очакваше, че референдумът ще доведе до този резултат и сега всички си скубят косите, включително и тези, които водеха кампания за излизане на страната от ЕС.“.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!