В рамките на последните 11 месеца Община Ботевград е спечелила европроекти за над 10 000 000 лева.  Част от средствата са осигурени по ОП „Региони в растеж” за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в:  многофамилни жилищни сгради -  бул. „Трети март” №81, ул. „Стефан Караджа” №4, ул. „Бенковски” №17, „17 ноември” №57, „Любен  Каравелов” №50, бул. „Трети март”, бл. 55, ЖК „Васил Левски”, бл.7, ЖК „Васил Левски”, бл. 22, ул. „Божко Божилов” №7, „ул. Цар Иван Шишман” №28, ул. „Преслав” №12,  ул. „Славейков”  21-23; ЖК „Васил Левски” блокове 1, 3, 21 и 22, ул. „Боженишки Урвич” №2 и бул. „България” 16;  сгради от културната инфраструктура на Ботевград – Народно читалище „Христо Ботев”; сгради от образователната инфраструктура – детска ясла „Детелина” в  Ботевград и ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров” и физкултурния салон към училището; сградата на общинската администрация и частите към нея, в които се помещават библиотеката, общинският пенсионерски клуб, клубът на пчеларите и приемна на дирекция „Социално подпомагане”; сграда от държавната инфраструктура – РУ „Пожарна безопасност и защита на населението” . 


Договорите за финансиране на  проекти по ОП „Региони в растеж” са подписани, предстои обявяване на обществени поръчки за избор на фирми-изпълнители. 


Изготвена е Програма за енергийна ефективност 2016 – 2020 г., в съответствие с която общината ще продължава да кандидатства по проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност.


Друг проект, по който общината е бенефициент, е  „Предоставяне на социални услуги в община Ботевград”. Той се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020 год. Стойността на разработката е 499 995 лв., от които европейско съфинансиране – 424 995, 75 лв. , а средствата отпуснати от държавата са в размер на 74 999,25 лв. 


Конкретните цели на този проект са подобряване качеството на живот и осигуряване на достъп до услуги за социално включване на уязвими лица – хора с увреждания  и хора над 65-годишна възраст в невъзможност за самообслужване. 


През последните 11 месеца община Ботевград реализира още два проекта в сферата на социалните дейности: „Предоставяне на социалната услуга Център за социална рехабилитация и интеграция в Ботевград”, финансиран от Фонд „Социална закрила“, по който се предоставя услуга на 30 деца с увреждания;  „Осигуряване на топъл обяд в община Ботевград” по ОП За храни и/или основно материално подпомагане, по който се предоставя  топъл обяд на 140 самотно живеещи лица и лица с ниски доходи и пенсии.


През настоящата година общината е подготвила и внесла за одобрение проекти за над 14 000 000 лева по Програма за развитие на селските райони – 2014 – 2020 година, по ОП „Развитие на човешките ресурси” и други.