Днес, 28 декември, в офиса на БФБаскетбол в столицата се проведе последното за 2016 г. заседание на Управителния съвет на федерацията. Единодушно бе утвърдено разпределението на точките на БК за сезон 2015/2016 г. във връзка с финансирането на дейността им от ММС.

По т. Разни УС излезе с официална позиция във връзка с подадената от Тодор Стойков оставка като член на УС и интервю в тази връзка след мача Лукойл Академик - Балкан. Ето и становището на УС:

"Не е в правомощията на УС да освободи г-н Стойков от длъжността член на УС на БФБаскетбол. Съгласно чл. 14, т. 3 от Устава правомощия да приеме оставка и освободи от длъжност член на УС има само Общото събрание на федерацията. УС не е съгласен с твърденията на Тодор Стойков, тъй като:

1. В УС, приет на последното Общо събрание, има петима (5) нови члена, от общо 11;
2. Четиримата члена на УС с най-дългогодишен стаж (16 години) не са част от настоящия управителен съвет;
3. По решение на ОС бяха проведени избори за председатели на Съдийската комисия и Треньорската комисия към БФБаскетбол, в които гласуваха само лицензираните съдии и дежурни представители и съответно - треньори;
4. По отношение на твърдението му за "броене на седалките" - при единодушно решение на членовете на Общото събрание на клубовете в НБЛ за условията за провеждане на срещи, УС на БФБаскетбол ще се съобрази с желанието им. За УС остават неясни мотивите на г-н Стойков за подадената оставка, тъй като досега няма негово предложение пред Управителния съвет, което да не е прието. Считаме, че до провеждането на следващо Общо събрание, той може да преосмисли своята позиция."