Посланикът на Дания у нас -  Кристиян Кьонигсфелд, е на посещение в Ботевград днес. Визитата се осъществява по покана на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и със съдействието на ръководството на Международното висше бизнес училище. 


В експозето си в началото на срещата Иван Гавалюгов обстойно представи Община Ботевград. Той засегна всички области на обществено-икономическия живот, възможностите за образование и спорт, представи историческите забележителности и природните дадености, както и дейностите на общината по предоставяне на различни услуги на гражданите. 


Иван Гавалюгов се поинтересува каква е масовата практика в Кралство Дания по отношение предоставяне на комунални услуги на населението.   


Негово превъзходителство Кристиян Кьонигсфелд заяви, че е впечатлен от експозето на кмета и му благодари за радушното посрещане. 


В отговор на поставения въпрос посланикът сподели: „В Дания хората са натоварени с много тежки данъци - както правителствени, така и общински. Въпреки всичко датчаните винаги са в началото на топ листата за най-щастливи хора в света, според международни проучвания. Обяснението е, че хората чувстват и разбират, че те получават стойност срещу техните пари – осигуряват се услуги с високо качество. Това е, което характеризира благополучието на едно общество. В предишните години тези услуги се предоставяха предимно от общините или от фирми, собственост на общините. Постепенно се осъзна, че частните фирми са способни да се конкурират. Услугите се осъществяват от тези, които са най-добри по отношение на качество и цена.”.


В хода на срещата като основна тема очаквано се очерта образованието и професионалното обучение. Поводът за това, разбира се, бе дългогодишното сътрудничество между Международното висше бизнес училище в Ботевград и Бизнес колежа в датския град Холбек. 


„Връзките между Дания и Ботевград са фокусирани в образованието, а то е жизнено важно за всяко едно общество. Смятам, че Международното висше бизнес  училище ще бъде успешно и ще продължи взаимоотношенията си с Бизнес колежа в Холбек”, каза посланикът на Дания. 


Кметът Иван Гавалюгов сподели със своя гост, че след около две седмици общината ще организира първа среща между работодатели и ръководствата на обучителните организации в града, на която ще се обсъдят възможностите и ще бъдат набелязани конкретни мерки за оптимизиране и адаптиране на образователния процес в местните училища – средни и висши, така че в максимална степен да бъдат подготвени кадри за различни нива в местните производства. 


„Когато имаш квалифицирана и подготвена работна сила, това е основно предимство на нашата локация като предпочитана за инвеститори”, подчерта Иван Гавалюгов.  Той прояви интерес как в Дания се координират действията между обучителните организации и бизнеса в по-малките населени места. 


Кристиян Кьонигсфелд отвърна, че и в неговата страна се прилага такъв подход. „Това, което Вие сте инициирали, е в правилната посока”, допълни той. 


В разговора се включи и президентът на МВБУ Лена Гайдарска. Тя изрази мнение, че професионалното обучение и ученето през целия живот е една област, която не работи ефективно и не дава резултати. Според нея трябва да се извърви доста дълъг път, за да могат младите хората да получават това образование, което е потребно за икономиката. „Трудно и неефективно е на национално ниво да се решават субективните проблеми, които са във всяка една община, тъй като вече в България те стават много различни”, каза Лена Гайдарска. Тя подчерта, че професионалното образование и продължаващото обучение – учене през целия живот, не са само грижа на общинското ръководство, но и на ръководството на МВБУ. „ Ботевград е една от малките общини в страната, които има всички обективни предпоставки тази дейност да се случва по най-добрия начин, ползвайки и добрите практики на Дания”, каза г-жа Гайдарска.


Президентът на МВБУ сподели за възможността на висшето учебно заведение да реализира пилотен проект на национално ниво за изграждане на център за професионално обучение и квалификация, в който да се използват добрите практики на такива центрове в Кралство Дания. Според нея, освен в образователната сфера, Ботевград и Холбек могат да си сътрудничат успешно, както и да обменят опит, по отношение на социалните грижи към възрастните хора и хората в неравностойно положение.


На финала на официалната среща кметът Иван Гавалюгов и Лена Гайдарска благодариха на посланика на Дания за посещението и готовността му да съдейства за възобновяване на сътрудничеството между Ботевград и Холбек. Гавалюгов предаде на Кристиян Кьонигсфелд писмо-покана до кмета на датския град. В знак на гостоприемство домакинът поднесе подарък на госта – плакет на герба на Ботевград, а след това предложи да му покаже забележителности на територията на нашата община.   


„Може би не осъзнаваме, но знаем, че имаме привилегията да живеем в едно изключително красиво място”, изтъкна кметът Гавалюгов.