На сесията в четвъртък Общинският съвет подкрепи предложението на съветника от ГЕРБ Дамян Маринов сумата за честване на 90-годишния юбилей на читалище “Христо Ботев“ в село Краево да бъде увеличена от 300 на 500 лева. 


Искането за  по-малката сума бе внесено в общината от Георги Диков, който е председател на читалището в селото. От своя страна кметът Иван Гавалюгов представи докладната записка на вниманието на съветниците. По време на обсъждането й постъпи предложение от Йордан Йорданов за отпускане на 1000 лева, но Диков, който присъства в залата, бе категоричен, че чак толкова голяма сума не е необходима.


Кметът Иван Гавалюгов попита председателя на читалището дали е търсил финансова подкрепа и от видните си земляци. Той отговори, че “такива има, но те не се отзовават“. 


Тогава Дамян Маринов предложи от собствени средства на общината да бъдат отпуснати 500 лева. “Правя това предложение, тъй като г-н Диков каза, че никой от земляците му не се отзовава. Все пак имаме депутат, който представлява на национално ниво нашия край. Знаем всички, че е от Краево, каза Маринов. -Нека вдигнем малко сумата, за да се създаде по-добра организация на честването. Поводът наистина е хубав“, допълни съветникът. 


Празничната програма за 90-годишния юбилей на читалището в Краево предвижда представяне на доклад, който ще припомни историята и дейността на културното средище, връчване на грамоти и награди на читалищни дейци в селото, концерт на Литаковската духова музика.