Без каквито и да било аргументи „отричаната” коалиция ГЕРБ – ОББО "отстреля" съветниците Филип Филипов и Цветан Цолов от постоянните комисии към Общинския съвет. Това стана по време на вчерашната извънредна сесия на местния парламент. Както предварително уведомихме, председателят на ОбС Любомир Лилов беше внесъл докладна записка, с която предложи да бъдат направени промени в ръководствата и съставите на постоянните комисии към ОбС. Според Лилов в организацията на дейността на някои от тях има пропуски, които се дължат на “недобра комуникация между членовете им”, което пък означава, също според него, че председателите не се справят със задълженията си. 


Съветникът Тихомир Найденов поиска от председателя на Общинския съвет да назове комисиите, за които става дума и да конкретизира причините, налагащи промени в техните състави. Лилов отговори, че някои комисии не се събират в определените дни преди заседание на ОбС и визира Постоянната комисия по местно самоуправление и законност, която се оглавява от Цанко Цанов. Думите му предизвикаха недоумение, дори присмех в залата, поради това че непосредствено преди отправения въпрос, той самият предложи съставът на същата тази комисия да бъде запазен.  


Промени бяха извършени, но само в комисиите, които се оглавяваха от съветниците Филип Филипов и Цветан Цолов.    


Начело на Комисията по бюджет и финанси, чийто председател бе Цветан Цолов, вече е съветничката от ГЕРБ Росица Милчева. По време на обсъждането Тихомир Найденов и Иван Райчинов предложиха комисията да запази вида, в който е била до момента. И двамата последователно изтъкнаха, че тя няма провалени заседания, което говори за отговорно отношение от страна на нейния досегашен председател. Предложението им обаче не получи достатъчен брой гласове.


Цветан Цолов не остана в комисията и като неин член. По предложение на Йорданка Лалчева новото попълнение в състава й е Цанко Цанов, който е част от общо три комисии.  


Росица Милчева зае и председателското място на Постоянната комисия за установяване конфликт на интереси, начело на която бе Филип Филипов. Петя Кочкова влезе като член в състава на същата комисия. Тя бе избрана на мястото на Цветан Цолов.   


И Постоянната комисия по ред и сигурност също се сдоби с нов председател. По предложение на Росица Милчева приемник на досегашния председател Филип Филипов стана Дамян Маринов. Любомир Лилов предложи за член на тази комисия Цветан Цолов, но от негова страна последва категоричен отказ. 


Промени бяха направени и в състава на Постоянната комисия по образование, наука, култура и духовни дейности. Тя остана без председател, след като Стефка Граматикова спечели конкурса за секретар на Община Ботевград и напусна Общинския съвет. За председателското място постъпиха две кандидатури. Цветан Цолов предложи Цветанка Михова, а Любомир Лилов – Петя Кочкова. Михова обаче си направи отвод. Така председателското място бе отредено на Петя Кочкова. Новото попълнение в състава на комисията е Ренета Георгиева, която наскоро положи клетва като съветник от МК ГДБОП. Тя влезе в Общинския съвет на мястото на Граматикова.  


Освен на Постоянната комисия по местно самоуправление и законност, запазени бяха съставите на още пет комисии: по местно самоуправление и законност; по стопанска политика и инвестиции; по териториално развитие и екология; по социална политика и здравеопазване; за работа с децата, младежта, спорта и туризма.