Министър-председателят Бойко Борисов пое ангажимент по време на председателството на Съвета на Европейския съюз да бъдат положени максимални усилия да се намери решение на проблем в баскетбола. Казусът е свързан с разминаване на календарите на Международната баскетболна федерация (ФИБА) и Евролигата, заради което някои клубове отказват да пуснат състезателите си да играят за националните си отбори.


Подобни опасения имаше около звездата на българския баскетбол Александър Везенков, който играе за "Барселона". Каталунците все пак се съгласиха състезателят да играе за България в квалификациите за световното първенство, започващи в петък.


Борисов се срещна с генералния секретар на ФИБА Свят Патрик Бауман и Коста Илиев - мениджър в департамента "Национални федерации" на ФИБА Свят. На разговора присъстваха министърът на младежта и спорта Красен Кралев и президентът на баскетболния "Лукойл Академик" и генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев.


Основна тема на срещата е бил конфликтът в европейския баскетбол.


"Патрик Бауман и Коста Илиев поискаха съдействие от българския министър-председател за разрешаване на казуса по време на българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Бойко Борисов пое ангажимент да обсъди въпроса с премиерите на държавите членки на ЕС и посочи, че по време на ротационното ни председателство ще бъдат положени максимални усилия за намиране на решение от създалата се конфликтна ситуация", се казва в информацията в сайта на спортното министерство.


Кралев изтъкна, че той лично е поставил въпроса по време на работна среща на министрите на спорта от ЕС в Брюксел в началото на седмицата. Според него ЕС трябва да бъде медиатор между ФИБА и Евролигата.