Националният отбор на България по баскетбол записа първа победа в битката за място на Световното първенство през 2019-а година, след като тази вечер се наложи при визитата си на Исландия със 77:74 (17:21; 18:22; 18:18; 24:13) в двубой от група "F", който се игра в Рейкявик.


След тази победа трикольорите са с актив от 1 успех и 1 загуба и заемат второ място във временното класиране, а лидер е тимът на Чехия с пълен актив от две победи от два мача.


Павел Маринов беше най-резултатен за България - 18 точки, Александър Янев и Чавдар Костов добавиха по 16 и 13 точки, а Станимир Маринов и Александър Везенков завършиха съответно с по 12 и 10 точки. За Исландия Мартин Хермансон  отбеляза 21 точки, а 216-сантиметровият Тригви Хлинасон има 9 точки и 6 чадъра.


Българите не започнаха добре двубоя и позволиха на съперника да поведе с 4:0, но след това трикольорите се събудиха и успяха да стигнат до равенството – 7:7. Последваха равностойни минути, в които равенството се запази, но след това исландците вдигнаха оборотите и дръпнаха с 21:13 при 1:13 минути до края на периода. Все пак, в оставащото време възпитаниците на Любомир Минчев успяха да намерят себе си и това им помогна да стопят изоставането си – 17:21.


В първите минути на втория период отново домакините стояха по-добре на терена, като пет минути преди почивката преднината им вече бе девет точки – 32:23, като този път родните баскетболисти не успяха да намерят верния път към коша на съперника и след 20 минути игра Исландия водеше - 43:35.


Възпитаниците на Любомир Минчев заиграха по-добре след почивката и започнаха бавно, но сигурно да топят изоставането си. Малко след средата на третата четвърт пасивът на трикольоритен вече бе само една точка – 51:52, но в оставащото време нашите момчета отново се пропукаха в защита и позволиха на Исландия пак да се откъсне напред – 61:53.


В началото на последната четвърт баскетболистите на България продължиха с опитите си да стигнат до обрат, но желанието им и доброто представяне в нападение не кореспондираше напълно с представянето им в защита и 7:09 минути преди сирената домакините продължаваха да поддържат сравнително комфортна разлика в своя полза – 64:58. Въпреки всичко, българите не се отказаха и усилията им бяха възнаградени, след като Чавдар Костов наниза тройка и така изведе родните национали напред за първи път в мача – 67:66 при оставащи 2:56 минути.


В оставащото време момчетата на Любомир Минчев не изпуснаха лидерската позиция, като удържаха натиска на съперника и това им позволи да се поздравят с крайния успех в този двубой – 77:74.


В другия мач от групата Чехия спечели като гост на Финландия с 64-56.


Следващите два мача на България са през февруари. Тогава нашите са домакини на Чехия и гостуват на Финландия.