Баскетболистите на Балкан спечелиха втория полуфинален мач за Купата на България срещу Левски Лукойл с 87-70. Но този успех  не бе достатъчен да се класират на финала за трофея -  трябваше разлика с повече от 11 точки, тъй като бяха загубили първата среща със 73-62.


Когато оставаха 2 минути и 40 секунди, Балкан водеше с 12 точки - 85-73. Последва серия от 5-0 на съперника и резултатът стана 85-78. Зеленобелите отвърнаха с кош за 87-78 и им трябваше тройка за пълен успех или 2 точки за евентуално продължение. Шансът за това им се откри, когато гостите пропуснаха следващата атака.


При нападението на Балкан 50 секунди преди края бе отсъдено настъпване на страничната линия на Девон Уошингтън, което предизвика остри реакции от играчи и публика. От внимателното разглеждане след мача на записа, направен от нашата телевизия, се вижда, че при тръгването в атака Уошингтън закача с петата си страничната линия. Може би с милиметър-два и само за части от секундата. Получи се нещо не често срещано в тениса  при разглеждане с "ястребовото око", когато топката пада върху съвсем малка част от линията. Реферът Мартин Хорозов бе в непосредствена близост, наблюдаваше точно краката на Уошингтън и отсъди настъпване.


Въпреки че не успяха да отидат на финал, играчите на Балкан и техните треньори заслужават само адмирации. Те изиграха много силен мач и имаха малшанс за нещо повече от победата.


Девон Уошингтън бе най-резултатен за Балкан с 18 точки, той овладя и 7 борби. С 16 и 4 от 7 от тройката, както и с 5 асистенции, е Джордън Калахан. Венци Петков отново игра силно и вкара 15 точки, с 13 е Христо Захариев, който има 5 борби и 6 асистенции, с по 11 точки са Павел Иванов и Дейвик Хоутън, сграбчил 8 борби.


За Лвески Лукойл Станимир Маринов стана топреализатор с 24 точки, Джъстин Нокс изигра мача на живота си с 23 точки, 15 вкара Христо Николов, с 11 е Павлин Иванов.


На финала на 3 март Левски Лукойл ще играе с Рилски спортист, който успя да заличи пасив от 12 точки при загубата си в Самоков от Академик Бултекс 99 и в Пловдив победи с 13 - 83-70.