Първото работно заседание на комисията, определена да изготви нова Система за прием на ученици в първи клас в основните училища в Ботевград, се проведе вчера в малкия салон на читалище “Христо Ботев“. Дискусията, която на моменти прерастваше в спор, продължи повече от два часа. Въпреки няколкократното напомняне от страна на кмета Иван Гавалюгов да се води конструктивен диалог, емоциите вземаха превес. В хода на заседанието, бяха направени предложения, повечето от които са неприложими, както обобщи накрая представителят на Регионално управление по образование Христо Андреев, който също е член на комисията. 


Освен на общинските съветници, влизащи в състава на комисията, думата бе предоставена и на присъстващите родители, чиито деца ще бъдат в първи клас през следващата учебна година. Изказванията на някои от тях прозвучаха обидно за други – от ромския етнос, и те демонстративно напуснаха залата.   


В началото на откритото заседание председателят на комисията – Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности” в община Ботевград, даде думата на Христо Андреев да изложи позицията на РИО – София регион. Той беше категоричен, че е абсолютно задължително, когато в един град има повече от едно училище, както е в Ботевград, Общинският съвет да утвърди Система за прием на първокласници в общинските учебни заведения. Също така Христо Андреев подчерта, че е недопустимо да бъде приета Система без да са посочени в нея прилежащите райони към съответните училища. „Защото на първо място за формирането на една такава Система е именно територията, която определя местоживеенето на учениците”, посочи той.  


„Всичко друго, което искате да Ви кажа, не мога да го направя, защото е в разрез с нормативната уредба, а ние сме хора, които съблюдаваме спазването и изпълнението на закона. Това е пътят, по който трябва да се мине, за да се осъществи план-приемът за първи клас за следващата година и по-следващата и т.н. Това е началото, то винаги е най-трудно. Този път трябва да се извърви, за да се спази закона”, каза Христо Андреев.


Кметът Иван Гавалюгов подчерта, че предмет на обсъждането трябва да е определянето на самите райони и допълнителните критерии, което изцяло е в правомощията на общината, респективно на Общинския съвет, когато водещите критерии не са достатъчни за определяне на приема в съответното училище. 


„Нашето желание и твърда увереност е, че изпълнявайки законовите разпоредби, приемайки Система за прием в първи клас, ще отговорим в най-голяма степен на интереса, като цяло, на всички жители на Ботевград. Ние трябва да се съобразим с интересите на всички родители и на всички деца, да погледнем на този проблем не само като проблем на план-приема в първи клас, да не го разглеждаме като изолиран казус, а като проблем на цялото ни общество и като проблем, който трябва да бъде решен генерално, и в дългосрочен план. Защото, изолирайки едни деца в една капсулирана и не най-добра среда да се развиват и да се обучават, на практика ние ги обричаме на ранно отпадане, на не добро обучение и образование, не им даваме възможност да се развият, по начина по който се развиват останалите деца. Не им даваме и равна възможност, бидейки не добре образовани, адекватно да се конкурират на пазара на труда. Съответно това води до маргинализиране, което ние искаме да избегнем, защото води до все по-голям противообществени прояви, които искаме или не искаме – ни засягат пряко. Впоследствие всички търпим негативите от това ранно разделяне по етническа принадлежност”, каза Иван Гавалюгов и допълни, че така предложената Система за прием за първокласници, която беше внесена на редовното заседание на ОбС миналата седмица, е законосъобразна и целесъобразна, т.е. тя е изготвена съобразно Наредба 10 на Министерството на образованието и науката. 


Директорът на ОУ „Н. Й. Вапцаров” също потвърди, че Системата отговаря на нормативните изисквания. Нейното изказване не се различаваше от това, което направи по време на редовното заседание на ОбС, че ще се съобрази с препоръката на общината за разкриване на четири паралелки за първи клас, като изтъкна два мотива: преди две години в училище „Вапцаров” е направен прие


Еу32 на първокласници в седем паралелки, което на практика е запълнило резерва от класни стаи; Предстои пенсиониране на двама учители от начален етап.   


Директорът на ОУ Васил Левски Евгения Иванова бе внесла предварително в общината своето предложението в писмен вид: Бъдещите първокласници от малцинствения етнос да бъдат насочени правопропорционално към трите основни училища в Ботевград; В случай, че се яви предпоставка за обосновано предложение, че през предстоящата 2018/2019 година в ОУ Васил Левски – Ботевград бъдат сформирани една или повече паралелки с ученици от малцинствен етнос, те да бъдат пренасочени към другите две основни училища. 


„Трийсет и седем ученици от етноса подлежат за прием в първи клас. Това означава, че при 220 бъдещи първокласни, разпределени в 10 паралелки, ще се паднат по 3-4 деца във всяка паралелка – нещо, което е абсолютно изпълнимо”, обясни Евгения Иванова. По второто предложение тя разясни, че по решение на педагогическия съвет на училището ще бъде обявен нулев прием, ако отново са налице предпоставки за сформиране на една или две ромски паралелки, което е в разрез с интеграционната политика и законовите разпоредби в сферата на образованието.   


Директорът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” – Ботевград Нина Дюлгерска заяви, че ще се съобрази с критериите, заложени в Наредба №10 и се надява, че родителите ще проявят солидарност с ръководството на училището.  


Коцо Коцев и Радослав Маринов бяха категорични, че подкрепят предложеният от общината вариант на Система за прием в първи клас, тъй като тя е законосъобразна.  


Предложението на Цветан Цолов бе да се обмисли следния вариант: „Учениците от първи до четвърти клас да учат в ОУ „Н. Й. Вапцаров”, а от пети до десети – в ОУ „Васил Левски”. 


Еленко Иванов предложи приемът в училище „Вапцаров” да става с изпит, в който да имат право да участват и децата от селата. 


Николета Иванова попита, с какво училище „Вапцаров” е по-специално от останалите и помоли Христо Андреев да вземе отношение по този въпрос. В отговор главният експерт заяви, че всички училища са с еднакъв статут. „Всички училища тук са много добри. Ботевград може да се гордее с тях”, допълни той.  


Йорданка Лалчева предложи в Системата за прием на първокласници да се премахне препоръчителния прием за отделните училища. Тя направи и още едно предложение – да се промени районирането, но от обясненията й не стана ясно какво точно има предвид.  


Ренета Георгиева предложи през следващата учебна година да бъде обявен нулев прием в ОУ „Н. Й. Вапцаров”. 


Предложението на Силвия Христова бе в сградата на начален етап на ОУ „Васил Левски” да се обучават само първокласниците, а в другата сграда на училището – учениците от втори клас нагоре. Тя се мотивира, че прави това предложение във връзка с притесненията на родителите, че по-големите ученици могат да осъществяват тормоз над по-малките.     


Родител, който е член на комисията, предложи всички училища да бъдат с район – Ботевград, т.е. да няма прилежащи райони, а допълнителните критерии да бъдат точкувани, като най-много точки се дадат на дете, на което брат или сестра учат в съответното училище. 


Думата поиска и Галя Божкова – зам.-директор по учебната дейност. Тя представи статистика, от която става ясно, че ОУ „Васил Левски” се е справяло безпроблемно с интеграцията на децата от ромския етнос до момента, в който новото училище в кв. „Васил Левски” става самостоятелно – 2008/2009 година. През учебната 2007/2009 год. то отваря врати като филиал на ОУ „Васил Левски”.