В първия мач от третата фаза на размененото гостуване Балкан спечели тази вечер срещу Академик с 93-49 /21-17, 28-16, 21-13, 23-3/. Въпреки голямата разлика, публиката в Арена Ботевград бе любопитна да види как изглежда отборът след точно един месец пауза без официални срещи и видимо остана доволна.


Домакините започнаха агресивно още от самото начало с 14-2 в 4-та минута. На полувремето резултатът бе 49-33, а след третата четвъртина авансът на зеленобелите бе 24 точки - 50-46. В четвъртия период младият тим на Академик вкара само един кош от игра в последната си атака.


Статистиката също показва превъзходството на Балкан. В стрелбата домакините имат близо 55% /34-62/, докато тази на Академик е 30% /18-59/. В борбите под двата коша съотношението е 45-32 в полза на Балкан, а при асистенциите - 21-7. Балканци вкараха 45 точки от бързи атаки срещу 9 на Академик. Зелените назаха грешките на съперника с вкарването на 17 точки, а гостите имат по този показател 9 точки.


Петима от Балкан са с двуцифрено изражение на точките. Най-резултатен с 20 бе Христо Захариев, 15 отбеляза Игор Кесар, който взе и 8 борби, Дейвид Хоутън вкара 14, с по 10 са Брандън Фортънбъри и Джордан Калахан. Павел Иванов отбеляза 9 точки, с по 7 са Венци Петков и ДеВон Уошингтън, който е с впечатляващите 8 борби и 8 асистенции.


За Академик с най-многоо точки - 11, е Красимир Димитров. Новото попълнение Йордан Минчев завърши с 10, има и 5 грешки.


Небойша Видич, треньор на Балкан: Доволен съм, че играхме с настроение в тази първа среща от толкова много време. Бяхме длъжни да действаме сериозно, защото нашите фенове очакват именно това. Разбира се, видя се също, че има още какво да подобряваме. Защото ще става все по-трудно. Още в следващия кръг гостуваме на Черно море, а там никога не се играе лесно. Ще се готвим здраво, отиваме във Варна ден преди мача и силно се надявам да играем добре и, естествено, да спечелим. 


Павел Иванов, Балкан: Всички в отбора очаквахме с огромно нетърпение този първи наш мач от един месец насам. През това време тренирахме много сериозно и целенасочено. И днес показахме добри неща. Всички мачове, които ни предстоят оттук нататък, са важни. Стремежът ни да играем добре и да постигаме колкото се може повече победи.


Георги Давидов, треньор на Академик: Трудно се говори след такъв мач. Искам да благодаря на отбора на Балкан, че подходи изключително сериозно към тази среща, с което демонстрира уважение към нашия млад отбор. И момчетата ни разбраха колко още трябва да работят. В последната част имаше голям спад в играта ни, според мен това се дължи на физиката. В определени моменти липсваше и синхрон. Това е естествено, тъй като от една седмица в състава ни се включиха Йордан Минчев и Кръстан Кръстанов, който дълго време се възстановяваше от контузия. Знаем върху какво трябва да работим и ще продължим да го правим. 


Цветомир Чернокожев, Академик: Претърпяхме най-тежката загуба досега. Предварително знаехме, че въобще няма да ни бъде лесно и така и стана. Към края не се уморихме, но направихме повече грешки от допустимите и разликата се вдигна много. Смятам, че имаме определен напредък, но трябва да работим усърдно и се надявам, че в следващите мачове ще играем значително по-добре.