Тази вечер във втория двубой от полуфиналния плейоф, игран в пловдивския комплекс Сила, домакините от Академик Бултекс 99 победиха Балкан с 68-59. И по този начин изравниха серията на 1-1 победи, след като преди два дни зелените спечелиха първата среща със 79-78.


Следващите два мача също са тази седмица и ще бъдат в Ботевград. Третата среща е в петък, 11 май, четвъртата - в неделя, 13 май, и двата от 18.30.


Тази вечер Балкан изигра слабо първо полувреме. Загуби първата четвъртина с 25-18, а след втората авансът на домакините бе 16 точки - 44-28. След почивката зелените започнаха по-активно и намалиха изоставането си до 9 точки. След това обаче позволиха то отново да стане 16 след половин час игра - 55-39.


Най-силно балканци играха в последната част на мача. С подобрена защита и отлични изяви в нападение най-вече на Венци Петков и Уошингтън те постепенно свалиха пасива си само до 4 точки. Именно в тези решителни моменти няколко отявлени съдийски отсъждания в ущърб на Балкан - несъществуващи или пресилени нарушения и техническо нарушение на Видич, върнаха домакините в мача. В това отношение особено се прояви реферът Искрен Манолов.


Със съдийска помощ или не, домакините от Академик Бултекс 99 играха по-добре в тази среща. Балканци трябва да си вземат поука, че с добра игра само в една част мач не може да се спечели. Те водеха в резултата само 1 минута и 9 секунди, след като първи вкараха кош. След това напред в продължение на 38 минути бяха домакините.


Въпреки че близо петдесетте фенове от Ботевград не бяха очаровани от играта на зелените, те ги поддържаха мощно през цялата среща. Балкан обаче показа много слаба стрелба - едва 33.8 процента /22 от 65/ срещу 43.4 на победителите.  А от наказателната линия балканци вкараха само половината  - 8 от 16.


Най-резултатен за Балкан с 16 точки бе Дивон Уошингтън, той овладя и 9 борби. Другите двама с двуцифрен актив са  Венци Петков с 13 точки и Христо Захариев с 10. Фортънбъри има 8, с 6 е Игор Кесар, който игра на обезболяващи, по 3 добавиха Павел Иванов  и Калахан. Във втори пореден мач не можа да се разпише Дейвид Хоутън.


За победителите отново най-резултатен бе Димитър Димитров със 17 точки. Александър Груев реализира 15 точки. С по 13 са Юмипиг и Маравич, който взе и 10 борби.