Един от основните въпроси в селекцията на Балкан преди началото на новия сезон - ще остане ли Христо Захариев в отбора или не, намери своя окончателен отговор. След проточилите се прекалено дълго преговори, по време на които няколко пъти бяха удължавани сроковете за вземане на решение от страна на баскетболиста, днес Захариев е информирал старши треньора Небойша Видич, че няма да остане в отбора. И му съобщил също, че ще предпочете офертата на Левски Лукойл, информира президентът на БК Балкан Михаил Михайлов.


"Христо Захариев бе една от основните ни трансферни цели за предстоящия сезон. Направихме всичко зависещо от нас да го задържим. Дори на два пъти подобрявахме офертата ни към него. Но той в крайна сметка я отхвърли", обясни изхода от сагата Михаил Михайлов.


Решението на Христо Захариев със сигурност никак няма да се отрази положително на привържениците на Балкан, които бяха подложени на продължително и изнервящо очакване в продължение на повече от месец. Той се радваше на огромна подкрепа от страна на феновете и бързо стана един от техните любимци. Но те вероятно ще си дадат сметка, че може би е оттук нататък е необходимо да отправят овациите си с една идея по-предпазливо. И да не приемат за чиста монета изразените от играчите желания за оставане в отбора. Впрочем, освен всичко това, като стана дума за монети, на всички трябва да е ясно, че един баскетболист не играе само за емоции.


В изминалия сезон Христо Захариев пропусна няколко мача  заради контузии. В НБЛ той изигра 33 мача /от общо 38 за Балкан/ и 3 за Купата на България и има средно 13.8 точки, 5.8 борби и 3.4 асистенции. В турнира за Купата на ФИБА Европа Захариев бе в състава на Балкан за 4 от 10-те мача, в които има 11 точки, 4 борби и 3.4 асистенции.