През май тази година министърът на околната среда и водите Нено Димов подписа договор за финансиране на проекта за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на отпадъци в Община Ботевград. Целта на съоръжението е да намали количеството депонирани битови отпадъци чрез осигуряване на допълнителен капацитет за предварително третиране. Компостиращата инсталация за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци е с капацитет 2700 тона годишно и ще обслужва 32 500 жители от територията на общините Ботевград, Етрополе и Правец. Инсталацията за предварително третиране на смесено събрани битови отпадъци е с капацитет до 8700 тона годишно и ще обслужва 48 500 жители. Общият размер на инвестицията е близо 9,6 млн. лв. От тях 7,2 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, осигурена по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“. Срокът за изпълнение е 30 месец. 


Още през миналата година бе определен поземлен имот  - публична общинска собственост, върху който да бъде изградено съоръжението. Той се намира в местността „Темуша”, под депото, където са складирани скалните маси.  


След като осигури финансирането на проекта, Община Ботевград обяви процедури за възлагане на обществена поръчка за избор на проектант и осъществяване на строителния надзор по време на изграждането на обекта. Те обаче временно са блокирани. Причината е, че непосредствено преди крайния срок за събиране на оферти, софийска фирма е обжалвала процедурите в Комисията за защита на конкуренцията. Именно това е наложило те да бъдат спрени от страна на възложителят - Община Ботевград, научи наш репортер.   


Фирмата, подала жалбата в КЗК, е „Комунална техника” ЕООД. Въпросното дружество предоставяше сметосъбиращата техника на фирма „Еко Ес Мениджмънт”, която по време на предишното управление на общината извършваше сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъци в града. Освен това собственикът на „Комунална техника” – Николай Янакиев, но в качеството си на изпълнителен директор на друга фирма - „Франком”, която е с 50 процента българско участие на фирма за сметосъбиране и 50 процента на чешката фирма „Инфрам”, участва в полагането на първа копка за изграждане на Регионален център за рециклиране на отпадъци в Ботевград. За да реализира инвестиционното си намерение, през март 2011 година „Франком” закупи общински терен от 40 декара за 320 000 лв., находящ се в непосредствена близост до новото регионално депо. През октомври същата година в присъствие на официални лица, сред които и тогавашният министър на околната среда и водите – Нона Караджова, се състоя официалната церемония по стартиране на проекта. Регионалният център за рециклиране на отпадъци трябваше да бъде изграден едновременно с новото депо, но това не се случи, т.е. частният обект бе замразен. Тогава в публичното пространство се тиражираше, че причината за това е оттегляне на чехите от проекта.