Община Ботевград е съдействала за осигуряване на частен заем на фирмата-изпълнител на проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен в Ботевград. Така ще може да бъде завършен първия етап от него, а той включва още подмяна на водопроводните отклонения към сградите и асфалтиране на разкопания участък. 


Вече осем месеца Община Ботевград чака от държавата втория транш от парите по проекта за подмяна на централния водопроводен пръстен. Става дума за 500 000 лева. Към момента обаче Министерството на регионалното развитие и благоустройството остава глухо, сляпо и безмълвно по едни от най-значимите проблеми на ботевградчани, свързан с подобряване на качеството на водоснабдяването. Въпреки многократно уговоряните срещи между кмета на Община Ботевград – Иван Гавалюгов, и министър Николай Нанков – вече в оставка, нито една от тях не се е състояла. Кметът се отзовавал в уречения ден и час на уреченото място – Министерството, но всеки път министърът отсъствал.    


„Ситуацията става все по-нетърпима и неприятна. Изпълнителят отказва да продължи работа без осигурено финансиране, тъй като вече е вложил една съществена сума – собствени средства, а няма яснота кога ще му бъдат възстановени парите, камо ли да продължи да инвестира. Ето защо предприех действия и успях да осигуря частно финансиране, като заем, разбира се, на строителя, за да може да довърши започнатото и градът да не е в това състояние. Тази мярка е крайна, но считам, че е  разумна, тъй като трябваше да асфалтираме със собствени средства недовършен участък, в който не са направени сградните водопроводни отклонения. А след като се осигури финансиране, новоположеният асфалт трябваше да бъде прорязан на доста места, което не е от най-удачните решения”, коментира кметът Гавалюгов. 


Градоначалникът обяви, че през другата седмица строителят ще се върне на строителната площадка, за да направи сградните отклонения в участъка, в който е положена тръбата – от светофара на ул. „Георги Сава Раковски” и бул. „България” до моста при бившия завод за автобуси „Чавдар”.


„Около 35 на брой сградни отклонения трябва да бъдат направени, след което ще бъде възстановена асфалтовата настилка в засегнатия участък”, обясни Иван Гавалюгов.


„Продължаваме да се надяваме, но все по-неясно изглежда до кога, с оглед събитията с оставките на министрите, по специално на този, от когото чакаме вече осем месеца следващия транш за подмяна на водопроводния пръстен, което бави реализацията на тази инвестиция и причинява, меко казано, неудобство на жителите на Ботевград. Въпреки всичко вярвам, че до края на годината Община Ботевград ще получи следващия транш, за да завършим  започнатия етап от проекта, коментира още кметът.-Многократно съм казвал, че в този случай държавата се отнася като мащеха, а не като майка, към Община Ботевград. Отношението не е най-добро и коректно, с оглед на многократни писма от наша страна до министъра, зам.-министъра и до всички, имащи отношение към този казус. Обяснили сме ситуацията и статуса, в който се намира в момента този обект, както и всички произтичащи за жителите неудобства. За съжаление няма резултатна реакция към момента. Надявам се през есента, когато нещата добият ясни очертания от гледна точка на това кой ще оглави МРРБ – дали досегашният министър, или друг, разговорите бъдат възобновени, така че да се получат обещаните още през януари месец средства за продължаване реализацията на проекта”, добави Иван Гавалюгов.


На този етап няма яснота защо държавата не изпълнява своето задължение по споразумението с общината за финансиране подмяната на централния водопроводен пръстен в Ботевград. Факт е, че през май бяха отпуснати пари по подобни споразумения с други общини. А за нашата – нито лев? Дали някой пречи, можем само да гадаем и да правим свободни интерпретации по темата. Оптимистично е, че има и такива, които са готови да помогнат. За да се случват хубавите неща в града.