Националният отбор на България започна по превъзходен начин втората фаза на световните квалификации. Тази вечер в  Ботевград в първия си мач от група К баскетболистите ни играха наистина като лъвове и победиха Франция със 74-68 /26-23, 19-21, 14-14, 15-10/.


Това чудесно начало на квалификациите стана пред пълната със зрители Арена Ботевград, които подкрепяха по невероятен начин българския тим. Българите започнаха мощно и в средата на първата част водеха с 15-17. След това с добри изяви най-вече на играча от NBA Никола Батюм французите свалиха изоставането си на 3 точки - 26-23 за България.  Националите ни доминираха и във втората четвъртина, но след няколко грешки в самия край Франция се оттегли на полувремето само с една точка пасив - 45-44 за домакините.


След третия период тази преднина в полза на българите се запази - 59-58.  А в решителната последна част французите така и не можаха да направят очаквания от мнозина обрат, действаха припряно и бяха принудени да признаят поражението си след отлична и - което е впечатляващо - зряла игра на нашите национали - и в нападение, и главно в защита.


Нашите момчета имаха по-добра стрелба от тройката - 10 вкарани от 32 опита, срещу 4 от 22 на Франция. Българите спечелиха борбата под двата коша - 41 срещу 37.


Отличен мач за България  изигра новият играч на Балкан Димитър Димитров. За 23.36 минути на полето той отбеляза 16 точки със стрелба 7 от 9, има 5 борби, 5 асистенции и 2 отнети топки и е с най-висок коефициент - 23. Страхотно се представи и американецът с български паспорт Дий Бост, който бе най-резултатен със 17 точки /5 тройки от 11 стрелби/, с 6 борби и 3 отнети топки. Много силно игра и Павел Маринов, който реализира 13 точки. С по 9 са Александър Везенков, овладял най-много борби - 8, и Божидар Аврамов. Станимир Маринов вкара 6 точки, с по 2 завършиха Христо Захариев и Ваклинов. В игра не влязоха Внеци Петков, Николай Стоянов и Николай Вангелов.


С най-много точки за Франция е Никола Батюм - 17, той е и с най-висок коефициент на полезност с 5 борби и 5 асистенции. С 13 точки са Пол Лакомб, който е със 7 борби, и Едуин Джаксън. Нандо де Колов отбеляза 8 точки и направи най-много грешки - 5, за французите.


В друг мач от група К Чехия победи като домакин Русия с 80-78.