Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров и бившият световен шампион по шахмат и депутат от Руската Дума Анатолий Карпов изиграха партия шах, след което подписаха споразумение за съвместни действия за развитие на шахмата в сферата на образованието, съобщава Пресцентърът на Областната управа. 


По силата на Споразумението учители от областта ще могат да се обучават в Държавна независима институция към Тюменска област „Областен шахматен център А.Е.Карпов“, да участват в майсторски класове и открити уроци по шахмат. 


Придобилите квалификация учители ще популяризират шахмата сред децата, ще участват в организацията на обучения, майсторски класове и открити уроци по шахмат в Софийска област. 


Карпов подчерта, че в Тюмен имат силен образователен център по шах. Тънкостите на играта и нейните правила се изучават в 360 училища и 70 детски градини /при 5-6 годишните/. Световният шампион по шахмат определи България като една от държавите с традиции в тази древна игра, защото само три страни в света имат призови шахматисти едновременно при мъжете и жените – бившият СССР, Китай и България. 


Тодоров благодари на Карпов и го увери, че ще положи максимални усилия шахматът да се развива като водещ спорт сред децата и учениците в Софийска област.